Gedeputeerde Chris Jansen (PVV) beoogd staatssecretaris

FLEVOLAND • Vr 14 juni 2024 | 13:05 • Vrijdag 14 juni 2024 | 13:05

Chris Jansen uit Almere is beoogd staatssecretaris in het nieuwe kabinet-Schoof. De PVV'er is op dit moment gedeputeerde voor de provincie Flevoland. Hij vervult die functie sinds afgelopen jaar.

Jansen heeft woensdag een gesprek met informateur Van Zwol over zijn kandidatuur. Hij wordt staatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu. Op dit moment heeft hij onder meer economie in zijn portefeuille.

Politieke loopbaan
De gedeputeerde komt uit Almere en was lange tijd gemeenteraadslid voor de PVV in die stad. Ook was hij Statenlid en fractievoorzitter in Provinciale Staten. Daarnaast heeft hij korte tijd in de Tweede Kamer gezeten als woordvoerder op het gebied van de zorg.

Bij zijn voordracht als gedeputeerde klonk er vorig jaar kritiek van diverse fracties. Zij confronteerden Jansen met zijn kritische uitspraken in het verleden over de islam en asielzoekers. Jansen antwoordde toen dat hij gedeputeerde zou zijn voor alle Flevolanders en zich van dergelijke uitspraken zou onthouden, maar hij nam geen van zijn eerdere standpunten terug.

Als Jansen staatssecretaris wordt komt hij terecht op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Een andere PVV'er krijgt daar mogelijk de leiding. Barry Madlener is namelijk beoogd minsister van dat ministerie.

Opvolger
Het doorschuiven van Jansen naar het kabinet levert de PVV in Flevoland een probleem op. De partij moet op zoek naar een opvolger als lid voor het college van Gedeputeerde Staten. De fractie in Provinciale Staten bestaat momenteel uit drie leden en twee burgerleden.

Willem Boutkan trad eerder terug als fractievoorzitter omdat hij in de Tweede Kamer was gekozen. Boutkan zei onlangs tegen Omroep Flevoland dat hij niet beschikbaar is als gedeputeerde, mocht Chris Jansen een plek krijgen in het kabinet.

Jansen is op dit moment de enige beoogd bewindspersoon uit Flevoland in het kabinet-Schoof. Omdat hij in beeld is voor het nieuwe kabinet neemt collega-gedeputeerde Jan de Reus tijdelijk zijn taken over. Dat gebeurt totdat een opvolger definitief kan worden benoemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel