Boten moeten omvaren, Zuidersluis Almere weken dicht voor onderhoud

ALMERE • Do 13 juni 2024 | 12:30 • Donderdag 13 juni 2024 | 12:30

De Zuidersluis in Almere is de komende weken gesloten vanwege werkzaamheden. Door de sluis kunnen boten normaal gesproken varen tussen de Hoge Vaart en het Markermeer. De werkzaamheden zijn van 17 juni tot en met zondag 21 juli, drie weken daarvan is de sluis volledig dicht.

De provincie gaat de remming- en geleidewerken vervangen. Die constructies zorgen ervoor dat schepen af kunnen remmen als ze de sluis naderen.

In september vorig jaar werd al een start gemaakt met het verwijderen van palen, maar door tegenvallende omstandigheden, waaronder het stormseizoen, zijn de werkzaamheden toen gestaakt.

Twee gedeelten
Tijdens het eerste gedeelte van de werkzaamheden, van maandag 17 juni tot en met zondag 28 juni kan de sluis tussen 07:00 uur en 16:00 uur niet gebruikt worden. Na 16:00 uur is dat wel weer mogelijk.

Van maandag 1 juli tot en met zondag 21 juli is de sluis volledig afgesloten. Tijdens die drie weken moeten schepen omvaren via de Vaartsluis, de Lage Vaart en de Noordersluis. Die route is niet voor alle schepen geschikt, boten met een staande mast kunnen er niet langs en kunnen die weken dus nergens heen.

Jachthavens in de omgeving voorzien geen grote problemen door de sluiting, laten ze Omroep Flevoland weten. Ondanks dat het mooi weer wordt en het vaarseizoen bezig is, is onderhoud ook belangrijk volgens hen. De provincie geeft aan het onderhoud ook niet te kunnen uitstellen, want ze kunnen niet wachten tot na het vaarseizoen.

Eerder vier maanden dicht
Vorig jaar was de Zuidersluis bijna vier maanden afgesloten. Toen werd het bedieningssysteem omgebouwd, ook werden motoren vervangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel