Kinderen voetballen op drassig grasveld vol hondenpoep: ze willen een Cruyff Court

LELYSTAD • Di 11 juni 2024 | 21:34 • Dinsdag 11 juni 2024 | 21:34

In de wijk Warande in Lelystad willen kinderen van hun sompige voetbalveldje af. Elke keer als het heeft geregend, blijft het water lang op het grasveld staan. Dat maakt een potje voetbal moeilijk, zeker als je geen nat pak wilt halen. Woensdag presenteren ze hun plan voor een echte Cruyff Court op de Kinder-ideëenmarkt, waar kleine burgers grote ideeën mogen indienen voor hun stad.

Dat het een aantal dagen heeft geregend is op het voetbalveldje nog goed te zien. Twee metalen doelen zijn het enige wat het voetbalveld van een ondergelopen grasveld onderscheiden. Naast water ligt er ook een boel hondenpoep op het veld.

Toch trotseert een aantal kinderen de nattigheid, zoals de 13-jarige Jake. "Mijn ouders vinden het niet leuk als ik met natte kleding thuiskom", geeft hij toe. De 11-jarige Logan vindt het natte veld maar vervelend: "Ik ben net heel vaak uitgegleden. Daar moeten we iets aan doen."

Cruyff Court
Daley, 7 jaar oud, bedacht met zijn moeder een plan: een Cruyff Court op de plaats van het grasveld bouwen. Door de verharde grond kan je ook na zware regenval goed voetballen.

Cruyff Courts zijn openbare sportvelden, verzorgd door de Johan Cruyff Foundation. Ze zijn bedoeld als veilige plek waar kinderen samen kunnen sporten. Het eerste Cruyff Court van Nederland kwam in 2003 in Lelystad. Inmiddels zijn er wereldwijd 262 van dit soort sportveldjes.

De kooi die standaard om een Cruyff Court heen staat, komt ook van pas. Nu is er namelijk net achter het doel een strook hoog riet, waardoor een kind dat nog niet fantastisch kan mikken elke keer zijn bal kwijtraakt. Ook Jake staat vandaag een aantal keer met het riet tot aan zijn schouders te zoeken naar zijn voetbal.

50.000 euro
Daley's plan is één van de 26 ideeën die woensdag aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Zes andere ideeën gaan ook over sportveldjes. In totaal heeft de gemeente 50.000 euro beschikbaar gesteld om van de plannen werkelijkheid te maken.

Moeder Joyce Honingh heeft goede hoop: "We hebben de Johan Cruyff Foundation al aangeschreven en die staan achter ons plan. Ook de basischolen in de buurt en Sportbedrijf Lelystad willen meewerken." Het is nu dus aan de gemeenteraad om groen licht te geven voor het plan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel