Asielzoeker met slechte gezondheid moet azc verlaten van COA: 'Heeft er geen recht op'

DRONTEN • Di 11 juni 2024 | 11:33 • Dinsdag 11 juni 2024 | 11:33

De 63-jarige, sinds 2008 uitgeprocedeerde asielzoeker Y.S. uit Ghana heeft allerlei gezondheidsproblemen. Daarom kan hij naar eigen zeggen op dit moment niet terugreizen naar zijn moederland. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vindt dat allemaal wel meevallen en wil hem zo snel mogelijk het asielzoekerscentrum (azc) Dronten uit hebben. Dinsdag stonden beide partijen in een kort geding voor de rechter.

Als het qua gezondheid niet verantwoord is om te reizen, dan heeft een uitgeprocedeerde asielzoeker recht op opvang hier, legde de advocaat van het COA uit. Maar wat hem betreft is dat in het geval van S. niet aan de hand. Die heeft suikerziekte, hoge bloeddruk en artritis.

Ieder bed is er één
"Dat is wat ons betreft geen acute medische noodzaak, waarvoor hij in het azc zou moeten verblijven tot hij kan uitreizen." En iedereen weet volgens de raadsman, dat de opvanglocaties van het COA bomvol zitten. "Ieder bed is er nu één. We hebben onze plekken dus nodig voor asielzoekers die er wel recht op hebben."

Kortom, hoe sneller S. eruit is, hoe beter, vindt het COA. Maar S. weigert. In december werd zijn verzoek tot uitstel van vertrek uit Nederland nog ingewilligd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Die vond zijn gezondheidsproblemen toen wel een obstakel. Hij moest vervolgens per 6 maart vertrekken, maar tekende opnieuw beroep aan. Het wachten is op dat besluit.

'Vreemd om hier te zitten'
"De IND heeft in mei om nader onderzoek gevraagd naar de gezondheid van S. en gaf toen ook al aan zich niet te verzetten tegen uitstel van de uitzetting", zei de advocaat van de asielzoeker in de rechtszaal.

Zij vroeg zich daarom af waarom het COA juist nu dit kort geding aanspande. "Er loopt nog een procedure. Als mijn cliënt uitstel krijgt van uitzetting, dan heeft hij weer recht op opvang van het COA. Ik vind het dan ook een beetje vreemd dat we hier nu zitten."

Volgens haar is de medische situatie van S. wel degelijk zo ernstig dat hij nu niet naar Ghana terug kan reizen. "Hij wordt namelijk nog onderzocht op een neurologische aandoening. Zo lang daar geen uitsluitsel over is en behandeling, kan hij niet weg." En de man komt in grote problemen als hij nu het azc moet verlaten, gaf zij de rechter mee. Een andere plek vinden, lukte tot op heden namelijk niet. "Dan belandt hij op straat."

'Ik verhonger'
Extra moeilijk is dat hij nu al geen leefgeld meer krijgt van het COA. "Ik verhonger", zei hij daar zelf over. Om naar de rechtbank te komen, moest een advocaat zijn treinkaartje betalen, vertelde zijn advocaat.

Hoe het kan dat de man al zestien jaar uitgeprocedeerd in Nederland kan verblijven en in het azc terechtkwam, werd tijdens de zitting niet duidelijk. S. vertelde wel dat hij heel veel tijd heeft gespendeerd in de gevangenis. "Ik ging in en uit, vanwege mijn vreemdelingenstatus."

Wat het COA betreft is het echter klip en klaar: S. heeft nu geen recht op een plek in het azc en daarom zou hij er zo snel mogelijk weg moeten.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel