Nieuwe pomp moet waterafvoer verbeteren, maar is geen oplossing voor bodemdaling

EMMELOORD • Ma 10 juni 2024 | 6:15 • Maandag 10 juni 2024 | 6:15

Om water beter af te kunnen voeren, is in het landbouwgebied ten zuiden van Emmeloord een nieuwe pomp geplaatst. De pomp ligt in de Zuider-d-tocht, in een gebied waar er sprake is van bodemdaling. De pomp moet op die plek wateroverlast tegengaan.

De installatie kan 300 liter water per seconde wegpompen. Onder normale omstandigheden stroomt water in het gebied vanzelf weg. Maar bij hevige regelval lukt dat niet. In dat geval slaat de pomp aan. Waterschap Zuiderzeeland verwacht dat dit enkele keren per jaar nodig zal zijn.

Hoe werkt het watersysteem?
De afvoer van water wordt in Flevoland door een watersysteem geregeld. Als het regent, zakt het water door de landbouwgrond. In die grond liggen drainagebuizen, die het water vervolgens weer afvoeren naar sloten langs de landbouwkavels.

Van de sloten gaat het water naar zogenoemde tochten. Die tochten komen vervolgens uit in vaarten. En vanuit die vaarten wordt het water via gemalen de polder uit gepompt.

Watersysteem Flevoland

In een aantal gebieden zijn er problemen door bodemdaling. Doordat de bodem daalt, komt het grondwater steeds verder aan de oppervlakte. Dit is slecht voor de gewassen op het land. De wortels van de gewassen komen in het water te staan. Daardoor gaan ze rotten.

Bodemdaling

Bodem daalt langzaam verder
De bodemdaling gaat nog steeds door. Vooral gebieden met veen in de grond hebben er last van. Het veen oxideert. Het verdwijnt dan eigenlijk, legt hydroloog Rudolf Versteeg uit. Het proces kan vertraagd worden door het veen nat te houden.

"Om dit te kunnen doen, moet je het grondwaterpeil verhogen. En dat willen boeren niet," zegt hydroloog Versteeg. Boeren zijn juist gebaat bij een lagere grondwaterstand.

Maar bij zo'n lage grondwaterstand dan oxideert het veen juist sneller. "Als je de grondwaterstand lager probeert te houden, verdwijnt er steeds meer bodem. En dan word je dus lager en lager en lager."

Dit dilemma is met de komst van de nieuwe pomp niet opgelost. Wellicht is landbouw daarom voor de gebieden waar bodemdaling speelt niet meer de beste optie.

Gebieden met bodemdaling

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel