Veel vragen over mysterieuze zwarte ring boven Almere Poort: 'Gaat nog vaker voorkomen'

ALMERE • Za 8 juni 2024 | 15:19 • Zaterdag 8 juni 2024 | 15:19

Een mysterieus verschijnsel hing vrijdagavond even voor 22.00 uur boven Almere Poort. Een grote zwarte ring, die langzaam met de wind meebewoog. "Dit heb ik nog nooit gezien", zegt de verbijsterde inwoner Bart Haasbeek. Hij filmde de ring en stuurde de beelden naar Omroep Flevoland.

De zwarte cirkel hing te hoog om te zien wat het precies was, vertelt Haasbeek. "Ik schat dat het op zo'n 300 meter hoogte vloog. Mijn dochter zag het als eerst, het leek uit de richting van het water te komen, en kwam vlak over ons huis."

Bart Haasbeek woont in Poort in de buurt van woonwijk Duin. "De cirkel ging langzaam vooruit, het leek alsof het beestjes waren die heel dicht bij elkaar vlogen."

Natuurfenomeen
De Almeerse stadsecoloog Ton Eggenhuizen, die de beelden bekeek, kan geen duidelijke verklaring geven. "Het is zeker indrukwekkend. Vogels zijn het zeker niet", laat hij weten. Eggenhuizen gokt dat het misschien een bijenzwerm is, of misschien is er geen sprake van dieren maar een weerfenomeen.

Ook Imker Said Hamchout uit Lelystad weet het niet zeker. Hij kan wel uitsluiten dat het een zwermend bijenvolk is: "Ik heb zitten kijken, ik denk niet dat dit gaat om een bijenzwerm. Bijenvolken zwermen meestal wanneer de zon op zijn hoogst staat, midden op de dag, niet tijdens de schemering." Ook biologen van Naturalis in Leiden tasten in het duister. Is het dan toch iets buitenaards?

Zeldzaam
De oorzaak blijft dus nog even onduidelijk. Zeker is wel: zo'n cirkel in de lucht komt niet vaak voor. In andere provincies is in het verleden ook een dergelijke ring te zien geweest, en dat leverde ook daar veel vragen op. Zoals in 2014 in Groningen.

Een jaar later, als een cirkel boven Utrecht hangt, komt de redactie van RTV Utrecht erachter wat het geweest is. Het blijkt een ring van rook. Afkomstig van een openlucht-optreden van de Holland Opera, een special effect dus.

Optredens in de openlucht zijn er ook in Almere Poort. Sinds een week is theatergezelschap Vis à Vis begonnen met voorstellingen van hun show Silo 8. Mascha Selhorst van het theatergezelschap moet lachen als ze hoort van de zoektocht naar de ring boven Poort. "Ja, die komt van ons! En het gaat nog wel vaker voorkomen..."

Explosie
De voorstelling Silo 8 speelt zich af in een bejaardenhuis in de toekomst, vertelt Selhorst. "Dat is geen fijne plek, alles gaat heel efficiënt. Ouderen worden opgeborgen in silo's. Tegen het eind van de voorstelling komen de ouderen in opstand, ze stichten brand. Daar komt veel vuur bij kijken en ook zijn er special effects."

Eén van die effecten is dat er een explosie is, waarbij een grote ring van rook ontstaat. Die hing dus boven Almere Poort. En elke voorstelling gebeurt die explosie opnieuw.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan zo'n rookring ver komen, vertelt Selhorst. "Bij rustig weer blijft de ring lang bestaan. En als de wind op een bepaalde manier staat, dan waait de ring dus over Almere Poort. Inwoners zullen deze zomer dus wel vaker een ring boven het stadsdeel kunnen zien. Dat is niks om je zorgen om te maken: "De rook kan geen kwaad, en lost vanzelf weer op."

De 'boosdoener' is deze explosie, die een ring van rook veroorzaakt

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel