Ondanks 20 jaar ervaring blijft raadswerk 'een zware functie, vooral als het spannend is'

ZEEWOLDE • Zo 9 juni 2024 | 8:00 • Zondag 9 juni 2024 | 8:00

"Een zware functie, die erg veel tijd vergt", zo omschrijft Ben Sonneveld van Leefbaar Zeewolde het werk van een gemeenteraadslid. "Vooral als er spannende onderwerpen staan te gebeuren en er veel overleg nodig is." Sonneveld gaat in het programma Over Flevoland Gesproken in op recente berichten dat steeds meer raadsleden voortijdig afhaken vanwege de werkdruk.

Ben Sonneveld houdt het raadswerk uitzonderlijk lang vol: hij zit sinds 2003 in de gemeenteraad voor Leefbaar Zeewolde en was 12 jaar fractievoorzitter. Zijn eigen fractie kan het werk in deze periode verdelen onder tien leden: "Een ongekende luxe", erkent Sonneveld.

Vooral zwaar voor eenpersoonsfracties
Hij heeft vooral te doen met zijn collega's in eenpersoonsfracties, waarvan Zeewolde er drie telt. "Dan moet je erg veel werk doen, dat is wel zwaar." De gemeente heeft daarom vorig jaar weer burgerraadsleden ingevoerd om de kleine fracties te ondersteunen.

Voor de werkdruk scheelt het ook dat de politieke situatie in Zeewolde momenteel vrij rustig is. Veel meer energie was hij in het begin van zijn politieke carrière kwijt toen hij te maken kreeg met verstoorde onderlinge verhoudingen en een collegecrisis. "Dat vergde veel tijd en inzet", kijkt Sonneveld terug. "Dan ben je blij als dat achter de rug is."

Activiteiten buiten de raad
De vaste vergaderingen in het gemeentehuis slokken de nodige tijd op voor raadsleden, die hun politieke werk meestal combineren met een reguliere baan. Daar bovenop komen nog activiteiten buiten de raad. Ben Sonneveld noemt als voorbeeld het "OV Zwartboek" over bussen die te vroeg of te laat kwamen. "Dat vergt natuurlijk ook allemaal weer tijd, om een enquête te organiseren, een rapport te schrijven, et cetera."

Verder moeten raadsleden rekening houden met de toenemende roep om participatie van burgers: "Dan wordt er weer een raad op straat georganiseerd of een rondetafel-bijeenkomst."

Ook via sociale media zijn de lokale politici voortdurend bereikbaar voor hun kiezers. In Zeewolde was dat ruim twee jaar geleden heel nadrukkelijk te merken in de discussie rond het Meta-datacentrum dat er uiteindelijk niet kwam. "Toen was de druk zeer groot", verzucht Sonneveld. "Daar moet je wel mee om leren gaan."

Hogere vergoeding "niet zo populair"
Sonneveld ziet niet meteen oplossingen om de druk te verlichten. Hij voelt weinig voor de suggestie om de vergoeding te verhogen, zodat raadsleden korter kunnen gaan werken om meer ruimte te hebben voor de politiek.

"Ik denk dat niet dat veel raadsleden daarvóór zullen stemmen, dat is niet zo populair. En ik denk niet dat het wat uitmaakt. Het is veel belangrijker dat je je idealen behoudt en dat je met de nodige geestdrift het raadslidmaatschap beoefent."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel