Nieuwe herdenkingsplek in Zilverpark wordt groener
Na overleg met omwonenden en betrokkenen heeft architect Arna Mackic het ontwerp voor de nieuwe herdenkingsplek in het Zilverpark in Lelystad aangepast. De gemeenteraad wordt gevraagd om hiermee in te stemmen.
De politiek besloot in 2022 dat er een nieuw monument moest komen in het stadshart en wees daarbij het Zilverpark aan als de gewenste plek. Afgelopen oktober presenteerden de gemeente en Mackic het voorlopige ontwerp.
In de eerste maanden van dit jaar is hierover overlegd met onder meer de Stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid Lelystad, organisaties belanghebbenden en omwonenden van het Zilverpark. Dat heeft geleid tot een aangepast ontwerp.
Geïntegreerd podium
De herdenkingsplek komt nu in zijn geheel aan de Zilverparkkade, aan de kant van het station. Het losse podium in het water aan de oostzijde komt te vervallen en is nu opgenomen in de rest van de herdenkingsplek. Die bestaat uit verschillende delen met verschillende hoogtes.
De plek wordt waarschijnlijk uitgevoerd in een lichte steensoort, waarin op een bijzondere manier kleine scherven zijn verwerkt. Er komen ook stenen in rood, blauw of groen. Hoewel de hoogte per onderdeel wisselt, is de plek volgens wethouder Sjaak Kruis toegankelijk voor iedereen. Het ontwerp is besproken met de belangenorganisatie voor gehandicapten GOL.
De kritiek dat de locatie te "stenig" zou worden is ter harte genomen. Waar nu een rode muur is te zien, komt aan de Zilverparkkade een talud. Hierin worden op voorstel van de veteranen anjerveldjes verwerkt. De Anne Frank-boom aan de overzijde van het Zilverpark wordt meer in het zicht van de herdenkingsplek gezet.
Waar het huidige monument in het Stadspark voornamelijk wordt gebruikt om op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, krijgt de nieuwe plek een bredere betekenis. Volgens wethouder Kruis worden ook elementen verwerkt, die verwijzen naar Sinti en Roma, voormalig Nederlands Indië, de slavernij, en lhbti-gemeenschap.
Kruis stelt dat het ontwerp er door de reacties beter op is geworden. Dat zou ook architect Mackic hebben gezegd. De gemeenteraad heeft in november 1,5 miljoen euro gereserveerd voor de herdenkingsplek, ook al vonden sommige fracties dat te veel geld.
Het college vraagt de gemeenteraad om uiterlijk 16 juli met het aangepaste ontwerp in te stemmen. Het is de bedoeling dat de plek op 4 mei volgend jaar bij Dodenherdenking voor het eerst kan worden gebruikt, ook als misschien niet alles gereed is, zegt wethouder Kruis.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Urk heeft nu een markeringspaal voor een Duitse Messerschmitt
URK • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariOp alle plekken in Noordelijk Flevoland waar in de Tweede Wereldoorlog een crash of een noodlanding was van een vliegtuig staat nu een markeringspaal. De afgelopen maanden zijn er twaalf nieuwe geplaatst....
-
Motie verplicht Zeewolde dit jaar te werken aan schonere lucht, 'Hoe kan je hier tegen zijn?'
ZEEWOLDE • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariDe gemeente Zeewolde moet voor het einde van het jaar met een plan komen, hoe het de luchtkwaliteit wil verbeteren. Een motie draagt het college van B en W hiertoe op. Wethouder Bron: "Hoe kan je hier...
-
Nieuwsoverzicht 21/02 | Boeteregen bij ziekenhuis • 'Defensielocatie in Oosterwold'
FLEVOLAND • Vr 21 februari • Vrijdag 21 februariGoedenavond. Elke doordeweekse dag informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Opvallend meer parkeerboetes rondom Flevoziekenhuis...