Basisschool De Zonnewijzer sluit de deuren, 'zakelijk besluit, met emotionele lading'

DRONTEN • Do 6 juni 2024 | 15:04 • Donderdag 6 juni 2024 | 15:04

Ouders van leerlingen van basisschool De Zonnewijzer in Dronten moeten op zoek naar een andere school voor hun kinderen. De katholieke basisschool sluit vrijwel zeker over een jaar de deuren. Dat is het voornemen van de overkoepelende organisatie SKO.

De Zonnewijzer kampt al een tijd met teruglopende leerlingaantallen. Dit jaar zijn er 103 leerlingen, vijftien minder dan het jaar ervoor. Ook is er sprake van een tekort aan leerkrachten en zijn er problemen met de 'gewenste onderwijsstandaard', zo staat in een brief aan de ouders.

Marc Kammeraad, bestuurder van scholenkoepel SKO, spreekt van een 'omgekeerde piramide', er stromen meer leerlingen uit dan dat erbij komen. Dit jaar zijn er maar acht leerlingen bijgekomen.

Enkele 'onrustige periodes' zouden daar ook niet bij hebben geholpen. Daarmee doelt hij onder andere op een wisseling in de directie een aantal jaar geleden. Hij vreest dat imageschade ervoor zorgt dat ouders eerder kiezen voor een van de twee andere katholieke basisscholen in Dronten.

Sluiting in fases
Komend schooljaar is er al geen groep 1-2. De overige groepen gaan nog wel een jaar door. Leerlingen kunnen na sluiting van De Zonnewijzer nog steeds katholiek onderwijs volgen in Dronten, bijvoorbeeld bij De Toekomst in het centrum.

"Het is een zakelijk besluit, met een emotionele lading", schrijft SKO in een brief aan de ouders. "We beseffen dat dit voorgenomen besluit teleurstelling, verdriet en andere emoties met zich mee kan brengen. Om hier ruimte aan te geven, informeren wij u nu schriftelijk en geven we een toelichting op de ouderavond en gaan we het gesprek met elkaar aan."

Die ouderavond is volgende week dinsdag 11 juni. Ouders kunnen dan ook vragen stellen over de gevolgen van het besluit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel