Van mislukte oogst naar nieuw businessmodel, boerin begint plukvelden

NAGELE • Do 6 juni 2024 | 6:26 • Donderdag 6 juni 2024 | 6:26

Een strook land van boerin Annemiek Vlaming uit Nagele is ingericht als akker waar mensen zelf de gewassen mogen plukken. Op het kleine perceel staan onder meer bieten, venkel en sla. De boerin kwam op het idee nadat vorig jaar de spinazie-teelt mislukte en het gewas niet machinaal geoogst kon worden.

Het niet kunnen oogsten leverde Vlaming een financiële strop van duizenden euro's op. De boerin plaatste toen een oproep op sociale media. Ze vond het zonde om de spinazie onder te ploegen. Tegen een kleine vergoeding mocht de spinazie door particulieren met de hand geoogst worden. En die oproep werd met enthousiasme ontvangen, want er werd massaal gereageerd.

Honderden plukkers kwamen vorig jaar naar de boerderij om een emmer te vullen met de groene blaadjes. En meteen werd gevraagd of ze volgend jaar weer terug mochten komen. Het plukken van spinazie sloeg aan. Nu maakt de boerin van de mislukte oogst een nieuw businessmodel.

Strook met gewassen
In een strook zijn verschillende gewassen gezaaid. Op verschillende vrijdagavonden mogen liefhebbers tegen een vergoeding zelf hun groente plukken op de akker. Als eerste is de spinazie aan de beurt.

Vanuit de wijde omtrek kwamen vorig jaar plukkers om de boerin uit de brand te helpen. Annemiek Vlaming hoopt dat ook nu de belangstelling voor haar gewassen er is. Wel verwacht ze dat er nu minder mensen naar haar boerderij komen, omdat het 'zielige' aspect er niet meer is. De eerste plukavond is vrijdag 21 juni.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel