Zorgmedewerkers gezocht; UWV verwacht enorme tekorten

FLEVOLAND • Di 4 juni 2024 | 8:11 • Dinsdag 4 juni 2024 | 8:11

De komende tien jaar stevent Flevoland af op een zorginfarct. Het aantal banen in de zorg blijft groeien, maar er zijn amper geschikte zorgmedewerkers te vinden. Dat blijkt uit regionaal arbeidsmarktonderzoek van het UWV.

Was er in het afgelopen jaar een tekort van zo'n duizend zorgmedewerkers in de provincie, de komende tien jaar vervijfvoudigd dit tekort. Vooral in de thuis- en wijkzorg zijn de problemen groot.

Groei en vergrijzing
Er werken op dit moment ruim 26.000 mensen in de zorg, maar dat is niet genoeg. De bevolking in Flevoland groeit en vergrijst. Twee belangrijke redenen waardoor de zorgvraag in de provincie toeneemt.

De gevolgen voor het personeel en de kwaliteit van de zorg zijn groot, meent het UWV. "Als we niets doen lopen deze tekorten alleen maar verder op", zegt arbeidsmarktadviseur Erik Hettinga.

Oplossingen
Samen met werkgevers in de zorg heeft het UWV een aantal oplossingen bedacht. Zo kunnen er de komende jaren meer zij-instromers worden opgeleid, moeten meer deeltijdwerkers fulltime aan de slag en moeten zorgmedewerkers meer inbreng in hun roosters krijgen.

Ook kan er gekeken worden naar het maken van nieuwe functies in de zorg. Zoals bijvoorbeeld huiskamermedewerkers in een verpleeg- of verzorgingstehuis die gediplomeerde medewerkers bij staan.

Het aantal banen neemt in Flevoland de komende jaren toe, terwijl de banengroei in de rest van Nederland achterblijft. Dat komt door de toename van het aantal inwoners van de provincie. In de horeca, detail- en groothandel komen er de komende twee jaar veel banen bij. Het blijft wel een probleem om al die nieuwe vacatures te vervullen, want het personeelstekort blijft groot zegt het UWV. Daardoor groeit de economie in de regio de komende jaren amper.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel