Flevoland heeft één na laagste opkomst voor HPV-vaccinatie van Nederland

FLEVOLAND • Di 4 juni 2024 | 6:22 • Dinsdag 4 juni 2024 | 6:22

Flevoland heeft, direct na Zeeland, de laagste opkomst voor een HPV-vaccinatie in Nederland. 15,5 procent van de jongvolwassenen liet zich volledig vaccineren. In Zeeland ligt dat percentage op 15,3 procent. In de meeste provincies lieten meer dan twintig procent van de jongeren zich vaccineren.

Tot 1 juni was het mogelijk voor iedereen tot 27 jaar om een gratis prikprogramma van twee of drie vaccinaties te krijgen die beschermt tegen zes soorten kanker, zoals mond- en keelkanker en kanker aan de geslachtsdelen. Uit recente cijfers van de GGD blijkt dat 5599 Flevolanders hun HPV-vaccinatie volledig hebben afgerond, terwijl naar 36.086 personen een uitnodiging was gestuurd voor het rijksvaccinatieprogramma.

Twijfel over vaccineren
De Pijler in Lelystad is een locatie waar onder andere de HPV-prik kan worden gehaald. "Persoonlijk begrijp ik het niet dat je het niet zou doen", zegt een moeder die met haar kind mee is. Een andere moeder vult aan: "Het gaat om de gezondheid van je kind. Ik vind het jammer dat er zo weinig prikken worden gehaald. Het is heel belangrijk dat je kind wordt beschermd. Die kans had ik vroeger niet dus ik ben blij dat zij die kans krijgt om een vaccinatie te halen."

In januari bleek al dat in Flevoland de vaccinatie-opkomst achterbleef ten opzichte van de rest van het land. De campagne werd verlengd in de hoop dat zich toch nog meer jongeren zouden laten vaccineren, maar uit de cijfers blijkt dat dit nauwelijks iets heeft opgeleverd. De GGD liet eerder al weten dat nu de periode van de gratis vaccinatieprik is afgelopen. Wie nu de vaccinatie alsnog wil moet tweehonderd euro betalen.

Geen duiding cijfers
Bij de GGD was niemand bereikbaar voor commentaar om de nieuwste cijfers te duiden. Ook is onbekend of er nieuwe maatregelen zullen worden genomen om de vaccinatiegraad omtrent HPV omhoog te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel