Rechter: projectontwikkelaar mag congrescentrum bouwen aan het water tegenover Zeewolde

ZEEWOLDE • Di 4 juni 2024 | 8:44 • Dinsdag 4 juni 2024 | 8:44

Het geplande congrescentrum en een hotel aan het Wolderwijd, tegenover Zeewolde, lijken toch te kunnen worden gebouwd.

Het complex op Strand Horst bij Ermelo had er al moeten staan, maar de projectontwikkelaar en de eigenaar van het terrein kregen het juridisch met elkaar aan de stok, waardoor de plannen jaren vertraging opliepen.

Aan die strijd heeft de rechtbank in Gelderland nu een einde gemaakt. Ontwikkelaar Van den Brink mag zijn plannen alsnog gaan uitvoeren.

De gemeente Zeewolde, het RCN vakantiepark, jachthaven Wolderwijd en anderen maakten eerder vergeefs bezwaar tegen de plannen. Zij zijn bang dat hun uitzicht wordt verpest door de komst van het congrescentrum en het hotel.

Flevolandse weerstand
Vooral de hoogte van het hotel riep aan de Flevolandse kust weerstand op. Zeewolde sprak van 'ernstige horizonvervuiling'. Het vakantiepark en de jachthaven waren ook bang voor geluidsoverlast.

De Raad van State veegde in 2021 de Flevolandse bezwaren van tafel. Volgens de hoogste bestuursrechter was de gemeente Ermelo zorgvuldig te werk gegaan bij het verlenen van de vergunning, is het voor die gemeente een belangrijk project en ligt Zeewolde te ver van Strand Horst af om echt last te hebben van geluid of een verpest uitzicht.

Vertraging
Dat de bouw vervolgens de afgelopen jaren niet startte, komt doordat de ontwikkelaar vond dat de grondeigenaar Leisurelands zich te veel met de plannen begon te bemoeien.

Verder was de intentieovereenkomst die beide partijen hadden gesloten, in 2014 al verlopen en niet meer verlengd en vond Leisurelands dat de ontwikkelaar de financiële haalbaarheid van het project beter moest onderzoeken.

De rechter heeft nu bepaald dat Leisurelands de grond voor bouw beschikbaar moet stellen en dat grotendeels moet doen op basis van laatst geldende afspraken zoals die er in 2014 waren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel