Woningzoekenden en statushouders onder één dak, hoe gaat dat?

ALMERE • Ma 3 juni 2024 | 6:00 • Maandag 3 juni 2024 | 6:00

Het hoeft er echt niet continu een gezellige boel te zijn, als je er als goede buren maar veilig en rustig kan wonen is dat al heel mooi. Dat zegt onderzoeker Maarten Davelaar van de Hogeschool Utrecht over het project 'gemengd wonen' dat binnenkort in Almere van start gaat. Bij dat project worden appartementen in een pand aan de Louis Armstrongweg in Almere verhuurd aan zowel reguliere woningzoekenden als aan statushouders.

De werkzaamheden in het pand aan de Louis Armstrongweg in Almere zijn nu nog in volle gang, maar over ongeveer een maand zullen de twee verschillende groepen bewoners hun intrek nemen in de 86 appartementen.

Bewust samen leven
Het gaat om een initiatief van woningcorporatie De Alliantie en de gemeente Almere. Gemengd wonen houdt in dat verschillende groepen mensen er bewust voor kiezen om samen te leven. Iedereen heeft weliswaar zijn eigen woning, maar er zijn gezamenlijke activiteiten en bewoners kunnen elkaar helpen, of simpelweg een goede buur zijn.

De Alliantie heeft voor het project in de Muziekwijk gebiedsmanager Sylvia van Tuil aangesteld. Ze is van plan er een echte gemeenschap van te maken, zo vertelt ze, waarin mensen omkijken naar elkaar. Haar collega Timo Veraart werkt bij een soortgelijk project in Amsterdam en heeft al de nodige ervaring. Volgens hem biedt deze manier van wonen voordelen voor alle partijen.

Samen wonen kan ook schuren
Toch erkennen zowel Van Tuil als Veraart dat het ook kan schuren wanneer verschillende groepen bij elkaar wonen. Soms ontstaat er sociaal ongemak, omdat bewoners de taal nog niet goed spreken, of er is onbegrip of overlast.

Maarten Davelaar kent dat soort voorbeelden. Hij onderzocht verschillende van dit soort projecten en zag dat de schaalgrootte heel bepalend kan zijn voor het wel of niet slagen ervan. Zo kunnen mensen bij een initiatief van bijvoorbeeld vierhonderd bewoners in de anonimiteit verdwijnen, wat niet de bedoeling is.

Doordat de groep groter is, is de kans op overlast bovendien groter, en die is dan weer lastiger aan te pakken. Om die reden is hij zeer te spreken over de manier waarop het Almere het gaat doen. Een totaal van 86 een- of tweepersoons appartementen is volgens hem prima.

Davelaar benadrukt verder dat bewoners er niet alleen voor moeten staan. Ze moeten ondersteund en begeleid worden, en als er problemen zijn, moeten ze ook kunnen rekenen op professionele hulp of zorg, zo stelt hij. Goede buren zijn namelijk fijn, maar ze hoeven elkaars problemen niet op te lossen. Daarvoor moeten huurders kunnen terugvallen op officiële instanties.

Meer toezicht en begeleiding dan in het Odeonpark
De Alliantie is het daar mee eens en geeft aan dat er aan de Louis Armstrong weg meer toezicht, zorg en begeleiding zal zijn dan in het Almeerse Odeonpark, waar ook gemengde groepen bij elkaar wonen. Het Odeonpark heeft officieel niet het stempel van 'gemengd wonen' en daar is dan ook minder toezicht en begeleiding.

Aan de Louis Armstrong wordt dat anders. Daar komt een speciaal kantoor waar de bewoners terecht kunnen. Opbouwwerkers van welzijnsorganisatie De Schoor, het gebiedsteam van De Alliantie, de gemeente en bijvoorbeeld VluchtelingenWerk zullen er hun intrek nemen.

In de gemeenteraad wordt nog gestemd over een motie over het project. Die is ingediend door de PVV, VVD, de Almere Partij, Forum voor Democratie, Respect, 50 Plus, D66 en Leefbaar Almere. De partijen willen dat het project eerst geëvalueerd wordt, voordat er geld wordt vrijgemaakt voor soortgelijke nieuwe gemengd wonen projecten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel