Documentaire 'Breekbaar' vertelt persoonlijke verhalen over vernield monument

DRONTEN • Vr 31 mei 2024 | 20:00 • Vrijdag 31 mei 2024 | 20:00

Veel blije gezichten afgelopen week in het Wilhelminabos in Dronten. De 67 glasplaten met daarop de namen van 25.000 overleden kankerpatiënten zijn opnieuw geplaatst en dat zorgde voor een drukte van belang in het normaal rustige bos.

De vernieling vorig jaar juni maakte in één klap duidelijk wat deze gedenkplek voor de vele nabestaanden betekent. 65 glasplaten zijn op brute wijze kapot gemaakt. Er volgen honderden reacties van woede, verbijstering en verdriet. De documentaire 'Breekbaar' vertelt het persoonlijke verhaal van een tiental nabestaanden die de naam van hun kind, broer, zus of ouder hebben laten plaatsen op de glasplaten.

Naam van moeder
"Ze hebben de naam van mijn moeder weggeslagen." Jolanda Dobber raakte hysterisch toen ze hoorde van de vernielde glasplaten. "Ik was zo van slag dat ik mijn werk niet goed kon doen. Ik kon alleen maar huilen. Ik vond dat zo kinderachtig van mezelf en was ook wel verrast dat het na al die jaren zoveel emoties opriep."

De Amsterdamse Brigitte Zijlma "Herinneren doe ik haar altijd en vergeten doe ik nooit, maar het feit dat iemand die langsloopt haar naam ziet staan. Daar gaat het mij om." De 84-jarige Joop Tennekes verloor zijn dochter aan kanker. "Een kind verliezen is het ergste wat je kan overkomen. Witheet was ik toen het monument vernield was. Dat de naam van Laura nu weer terug op de glasplaat staat, betekent alles voor mij."

Crowdfunding
Norbert Dikkeboom verloor zijn vader aan kanker en na het nieuws, schoot hij in de actiestand en begon direct een crowdfunding. Voor het herstel haalde hij samen met KWF ruim 250.000 euro op. Ook zorgde hij dat tal van bedrijven hun diensten gratis aanboden. Bijna een jaar na de vernieling, straalt zijn gezicht als hij de glasplaat met zijn vaders naam weer ziet staan. Norbert: "Nou pa, daar sta je weer."

Anke Hövels was pas 19 jaar oud toen ze haar moeder verloor aan kanker. Het zorgde ervoor dat ze uiteindelijk voor KWF is gaan werken. “KWF Is een positieve organisatie en ik wil de herinnering aan het Wilhelminabos ook positief houden. Daarom ben ik niet gaan kijken toen de glaspanelen kapot waren. Het is zo fijn om haar naam nu weer te zien staan. Ze is er gewoon weer even.”

Documentaire
De documentaire "Breekbaar" laat zien hoe belangrijk iemands naam is en welke rol deze gedenkplek speelt.

"Breekbaar" is zaterdag 1 juni vanaf 8:00 uur ook te zien bij Omroep Flevoland op tv en wordt daarna ieder uur herhaald.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel