Lelystedelingen zijn leegstaande gebouwen zat: 'Jongeren staan op het dak'

LELYSTAD • Wo 29 mei 2024 | 15:25 • Woensdag 29 mei 2024 | 15:25

Inwoners van Lelystad zijn de verpauperde panden in de stad zat. Het gaat vaak om grote gebouwen, die al jaren leegstaan, en waar jongeren hun weg naar binnen weten te vinden. In Lelystad staan veruit de meeste leegstaande kantoorpanden en winkels van Flevoland, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

"Mijn zoon is er binnen geweest," vertelt een mevrouw die langs het oude Getronics gebouw naast het station loopt. "Hij is dertien en vond het wel spannend om dat met vrienden te doen." Het hek dat er omheen staat blijkt niet af te schrikken. 

Omroep Flevoland nam de proef op de som en het hek rond het terrein bleek gewoon open te zijn. De ingang van het gebouw is wel gebarricadeerd met een stalen wand. Op YouTube is een filmpje te zien van jongeren die door een raam naar binnen klimmen en uiteindelijk op het dak foto's en filmpjes maken.

Een andere voorbijganger vindt het pand van Getronics geen gezicht. "Als je aankomt met de trein is dit één van de eerste dingen die je ziet. Het ziet er niet uit. Pak het aan! Gooi het plat, of maak er mooie appartementen van. Er is een woningnood."
Het oude postkantoor
In het winkelcentrum van Lelystad staat ook een groot pand al jaren leeg. In het voormalige postkantoor mogen woningen worden gebouwd, maar er is nog geen projectontwikkelaar die het aandurft. In 2021 was er een geïnteresseerde partij voor dit gebouw maar die kon het niet eens worden over de prijs met PostNL. 

"Ik weet nog dat ik hier kaartjes kwam kopen voor concerten, voor de Spice Girls bijvoorbeeld," vertelt een meneer. "Dan stond je hier 's morgens om 05:00 uur. Maar dat is al 30 jaar geleden denk ik." Als het aan deze man ligt worden er snel appartementen van gemaakt maar hij wil dat de gevel van het gebouw hetzelfde blijft. "Het is toch een beetje historie van Lelystad."

Een andere voorbijganger ziet het gebouw liever als een plek voor  verenigingen en ouderen. "Je hebt genoeg verenigingen die nergens terechtkunnen. Dan kun je hier er een mooi centraal gebouw voor maken. Eigenlijk een soort clubhuis. Of een ontmoetingscentrum voor ouderen, midden in het stadhart, dat hebben we nog niet."

Jongeren en daklozen
Niet alleen in het centrum van de stad staan grote kantoren leeg, ook in het Lelycentre, zoals het gigantische gebouw Maerlanthuis. Dat de gebouwen leeg staan betekent niet dat ze verlaten zijn. Maandagavond was er nog een brand in één van de torens van het gebouw. 

"Het is gevaarlijk," vertelt een vrouw die in een pand er tegenover werkt. "Maandag was er dus brand en stonden er jongeren op het dak. Heel veel jongeren klimmen hier regelmatig naar binnen. Maar er wonen ook veel daklozen, laatst werd een jongere in elkaar geslagen door een dakloze. Het is niet best."

De gemeente laat in een reactie weten dat veel leegstaande panden in eigendom zijn van particulieren en van het Rijk. "De plannen zijn afhankelijk van initiatieven van eigenaren en daarbij horende kansen en risico’s. Het is aan de eigenaren hoe om te gaan met haar eigendom als het gaat om ontwikkelen of transformatie." Ook wil de gemeente niet alle kantoren ombouwen tot woningen omdat er ook kantoren moeten overblijven als bedrijven zich hier vestigen.

Sancties
Sommige gemeentes willen de leegstand tegengaan via een zogenoemde leegstandverordening. Daarbij heeft een eigenaar van een pand de plicht om te melden dat zijn gebouw leeg komt te staan. Dan kan de gemeente in gesprek gaan met de eigenaar om tot een oplossing te komen. Mocht de eigenaar niet willen meewerken dan kan de gemeente sancties uitdelen. 

Een woordvoerder van de gemeente Lelystad laat weten dat de provinciehoofdstad nog niet zo'n leegstandverordening heeft, maar dat de mogelijkheden daarvoor in een eerste verkenningsfase zitten. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel