Pasje en niet meer gratis grond storten; minder bezoekers naar milieustraat

EMMELOORD • Di 28 mei 2024 | 12:08 • Dinsdag 28 mei 2024 | 12:08

Sinds de toegang met de milieupas geregeld wordt en grond niet langer gratis kan worden gestort, komen er aanmerkelijk minder mensen naar het gratis deel van de milieustraat in Emmeloord. Dat blijkt uit gegevens van de gemeente Noordoostpolder.

Sinds 1 januari moeten bezoekers ook bij het gratis deel van de milieustraat hun pas scannen om het terrein op te mogen. De gemeente voerde die maatregel in, omdat vermoed werd dat ook veel bedrijven en inwoners van omringende gemeenten herbruikbare spullen bij de milieustraat kwamen brengen. Omdat dit niet de bedoeling is, kwam er een slagboom die alleen opengaat voor mensen met een milieupas van Noordoostpolder.

De gemeente spreekt zelf over een halvering van het aantal bezoekers, maar de afname komt deels voort uit een andere manier van tellen. In het verleden werden mensen die bij één bezoek zowel naar het betaalde als het gratis deel gingen namelijk dubbel geteld. Tegenwoordig kan er binnendoor gereden worden van het ene naar het andere deel en worden deze klanten nog maar als een enkele bezoeker geteld.

Sinds de plaatsing van de slagboom komen hoveniersbedrijven minder vaak tuinafval storten. Ook zien de medewerkers van de milieustraat minder vaak MKB-ers papier en karton brengen.

In de eerste maanden van dit jaar is de hoeveelheid gestort afval bij het gratis deel met ongeveer 300.000 kilo afgenomen. De grootste afname (210.000 kilo) ziet de gemeente bij grond, omdat die nu betaald gestort moet worden. Verder werd er 75.000 kilo minder tuinafval gebracht en zo'n 10.000 kilo minder papier en karton.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel