Nieuw college Almere presenteert coalitieakkoord
Het coalitieakkoord van het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Almere wordt vanmiddag na maanden van onderhandelingen gepresenteerd. PvdA en GroenLinks zullen toetreden in het college van burgemeester en wethouders met D66, SP, PvdD, Leefbaar Almere en het CDA.
Waarom een nieuw college?
Aanleiding voor de vorming van een nieuw college is het vertrek van de ChristenUnie in januari. CU-wethouder Roelie Bosch krijgt binnen de coalitie geen steun voor haar bezuinigingen op de jeugdzorg. Bosch stapt daarom op en dat leidt ook tot het opstappen van haar partij uit het college.
De coalitiepartijen D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere, CDA en de VVD willen in eerste instantie samen door. Omdat deze samenstelling één zetel te kort komt voor een meerderheid in de raad, moet er wel een coalitiepartner bij.
Voordat die partner wordt gezocht, gaan de overgebleven coalitiepartijen eerst met elkaar in gesprek. Doel is om te praten over hoe het nu verder moet in Almere. Die gesprekken worden gevoerd onder begeleiding van Han Noten, oud-burgemeester van Dalfsen en prominent PvdA'er.
VVD stapt ook op
De VVD, de grootste partij, komt tijdens die gesprekken met het voorstel om het coalitieakkoord open te breken en nieuwe afspraken te maken. Volgens de liberalen staat de gemeente er financieel slecht voor. De stad moet volgens de partij bezuinigen. De VVD stelt alleen wel de keiharde voorwaarde dat de lasten voor burgers en ondernemers niet verzwaard worden.
Die voorwaarde is voor de andere vijf overgebleven collegepartijen niet acceptabel. Zij willen dat alles bespreekbaar is. De partijen komen er niet uit. De VVD besluit daarom uit de coalitie te stappen. Ook wethouder Julius Lindenbergh van de VVD moet daarom zijn ontslag indienen.
Waar zijn de partijen het niet over eens?
Eén van de belangrijkste oorzaken voor de problemen is geld. De coalitiepartijen spraken eerder af dat er aan het eind van de collegeperiode een goed gevulde spaarrekening van 60 miljoen euro zou zijn. Dat was het bedrag dat de gemeente ooit in de eigen spaarpot had. Door diverse tegenvallers moest die spaarpot worden ingezet om gaten te dichten.
Het geld ging bijvoorbeeld op aan de Floriade en de jeugdzorg. Ook is er veel geld nodig om een riolering aan te leggen in Oosterwold. Al dat geld werd gehaald uit de spaarpot en die raakt steeds leger. Sterker nog, er is in feite geen spaarpot meer, want er is een tekort van bijna 50 miljoen euro, blijkt uit de laatste cijfers. Onderaan de streep moet de gemeente fors gaan bezuinigen.
Een nieuw college was dus nodig. Hoe is dat tot stand gekomen?
Oud-burgemeester Peter den Oudsten van Groningen en Enschede wordt in maart aangesteld als verkenner in Almere. Den Oudsten heeft een duidelijke opdracht meegekregen vanuit de gemeenteraad: tot een stabiel stadsbestuur komen om zo Almere te behoeden voor ingrijpen van de provincie Flevoland of zelfs het Rijk.
En het resultaat is?
Begin april adviseert verkenner Peter den Oudsten aan de Almeerse gemeenteraad een coalitie van PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, Leefbaar Almere en het CDA. Gezamenlijk hebben de partijen een krappe meerderheid van één zetel, 23 tegenover 45 in totaal. Verkenner Den Oudsten wordt na dit advies ook als formateur aangesteld en op 28 mei wordt het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. De nieuwe coalitie heeft twee jaar tot de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Naar verwachting zullen de huidige wethouders Maaike Veeningen (D66), Alexander Sprong (SP), Jesse Luijendijk, (Partij voor de Dieren), Kees Ahles (Leefbaar Almere) en Froukje de Jonge (CDA) worden aangevuld met Paul Tang voor de PvdA en een nader bekend te maken wethouder die namens GroenLinks in het college zit. Het nieuwe college wordt donderdag 30 mei tijdens de Politieke Markt geïnstalleerd.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
ChristenUnie stapt toch weer uit Almeerse coalitie-onderhandelingen
ALMERE • Wo 15 mei • Woensdag 15 meiDe ChristenUnie (CU) in Almere neemt niet meer deel aan de onderhandelingen voor een nieuw coalitieakkoord. De partij wilde per se een wethouder leveren, maar dat zou dan de achtste wethouder in het nieuwe...
-
ChristenUnie na eerder vertrek nu weer aan tafel over oplossen coalitiecrisis
ALMERE • Vr 19 april • Vrijdag 19 aprilOppositiepartij ChristenUnie in Almere doet de komende weken ook mee aan de gesprekken die worden gevoerd over hoe de bestuurlijke crisis in de stad opgelost kan worden. Dat blijkt uit een brief van formateur...
-
Kogel door de kerk; nieuwe coalitie met PvdA en GroenLinks erbij moet Almeerse problemen oplossen
ALMERE • Vr 5 april • Vrijdag 05 aprilEen nieuwe coalitie met PvdA en GroenLinks én maximaal zeven wethouders met 'kennis van zaken' moeten de ontstane bestuurscrisis in Almere oplossen. Dat is het advies van verkenner Peter den Oudsten aan...
recent nieuws
-
Gemeente wil af van arbeidsmigranten in woning aan Eenhoornplaat
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDe gemeente Noordoostpolder gaf eind 2022 een vergunning af voor het huisvesten van vier arbeidsmigranten in een woning aan de Eenhoornplaat in Emmeloord. Om die later weer in te trekken. "Er kwamen veel...
-
Wat gebeurt er met jouw afgedankte kerstboom?
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariInwoners van Lelystad kunnen deze week hun kerstboom voor de deur zetten, want afvalverwerker HVC haalt de bomen dit jaar op. Maar wat gebeurt er met de kerstboom nadat HVC deze heeft opgehaald? Het is...
-
Lege flesjes en blikjes vanaf deze week razendsnel inleveren bij statiegeldmachine
NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariLege blikjes en plastic flesjes kunnen vanaf woensdagmiddag razendsnel ingeleverd worden bij een statiegeldmachine in Emmeloord. Die is geplaatst bij de Mega Carwash aan de Gildenweg. De zogenoemde bulkfeed-machine...