OM blijft bij eis in zaak rond dood vrouw (51): partner hangt tbs boven het hoofd

LELYSTAD • Vr 24 mei 2024 | 11:56 • Vrijdag 24 mei 2024 | 11:56

Het Openbaar Ministerie (OM) blijft erbij dat een 51-jarige Lelystedelinge op 30 november 2022 is overleden door wurging. Dat zou haar partner Erik S. (51) een week eerder hebben gedaan. "Hij had op dat moment een psychose, zij wilde bij hem weg. En hij leefde in de waan dat zij hem wilde vergiftigen", zei een van de officieren van justitie vrijdag in de Lelystadse rechtszaal.

De rechtszaak tegen S. werd eind vorig jaar al behandeld in de rechtbank, de aanklagers eisten toen tbs met voorwaarden tegen hem. Maar het vonnis liet wat langer op zich wachten. De rechtbank wilde namelijk nader laten onderzoeken in hoeverre de antidepressiva die in het bloed van het slachtoffer is gevonden, heeft bijgedragen aan haar dood.

Te veel antidepressiva in het bloed
Volgens de beschuldigingen zou de man zijn vrouw eerst hebben gedrogeerd waarna hij haar wurgde. Een breuk in haar schildkraakbeen in het strottenhoofd zou wijzen op die verwurging, de aanwezige antidepressiva in haar bloed zouden wijzen op drogeren. Door het zuurstofgebrek raakte het slachtoffer in coma en overleed een week later in het ziekenhuis.

Het aanvullende onderzoek waar de rechters opdracht voor gaven, wierp wat de aanklagers betreft geen nieuw licht op de zaak. "De toxicoloog zegt dat er 40 uur na de reanimatie van het slachtoffer nog steeds een zeer hoge concentratie van het antidepressivum buspiron in haar bloed zat. Dat heeft ze niet zelf genomen."

Geluidsopname met bewijs
Volgens de getuigen die onlangs nog aanvullend zijn gehoord, nam de vrouw alleen homeopathische middelen voor stressklachten. "Haar huisarts had het middel ook niet aan haar voorgeschreven." Een geluidsopname van de ruzie en worsteling die S. en zijn vrouw die avond hadden, bevestigt wat hen betreft dat verhaal. "Het is een dikke overdosis hè? (...) Ik maak je van kant, echt waar", zegt hij daarop.

In die opname, gemaakt door S., vinden ze ook bewijs van de verwurging, wat volgens de aanklagers de doodsoorzaak moet zijn. Daarop zou het slachtoffer meerdere keren zeggen dat ze pijn heeft en zou ze ook huilen. S. antwoordt daarop dat het hem niks kan schelen dat ze onder de blauwe plekken zit en vraagt waarom ze er 'zo stoned' uit ziet. Dat komt omdat hij op haar zit en ze geen lucht krijgt, zegt de vrouw.

Eerdere zorgen
Volgens het OM was de Lelystedeling erg verward in de periode rond de dood van zijn vrouw. Twee dagen daarvoor was hij bij het politiebureau binnengestapt met het verhaal dat hij dacht dat zijn vrouw hem wilde vergiftigen. De agenten konden op dat moment niets voor hem doen en stuurden hem naar huis.

Zijn vrouw uitte haar zorgen over S. in de dagen voor haar overlijden, blijkt uit het politieonderzoek. Tegen vrienden en familie zei ze dat haar man zijn medicatie niet nam en zich agressief gedroeg. Daarnaast was de Lelystedeling in 2007 ook al een keer opgenomen vanwege een psychose.

S. heeft altijd ontkend zijn vrouw te hebben vermoord. Zijn advocaat benadrukte vrijdag in de rechtszaal nog maar eens dat er wat hem betreft helemaal geen bewijs is, dat S. de medicatie aan zijn vrouw heeft toegediend. "Hij had het niet en er is ook niks in huis gevonden. Bovendien is niet duidelijk of dat middel haar dood heeft veroorzaakt."

Doodsoorzaak lastige kwestie
Dat getuigen en haar huisarts ontkennen dat ze het medicijn slikte, is volgens hem niet zo vreemd. "Artsen hebben beroepsgeheim, het kan best zijn dat een andere arts het haar heeft voorgeschreven en dat niet heeft gemeld. En dat ze het medicijngebruik geheim hield voor haar omgeving."

Verwurging valt volgens de advocaat van S. ook niet te bewijzen. "Er zijn helemaal geen striemen of blauwe plekken gevonden in haar hals, die daarop wijzen. De breuk in haar schildkraakbeen kan ook zijn ontstaan tijdens het reanimeren."

Wat hem betreft kan de Lelystedeling niet worden veroordeeld voor de beschuldigingen, omdat de doodsoorzaak van de vrouw domweg niet bekend is. "Het aanvullende onderzoek dat is gedaan, heeft voor mij alleen maar meer vragen opgeroepen."

Overdosis waarschijnlijk niet de doodsoorzaak
Volgens de toxicoloog is het in ieder geval niet aannemelijk dat de hoge concentratie van het antidepressivum de doodsoorzaak is geweest. "Er zijn geen gevallen bekend van mensen die na een overdosering van dit middel reanimatiebehoeftig zijn geworden. Ook niet van mensen die daaraan zijn overleden", staat in het rapport te lezen.

Als het aan het OM ligt, wordt S. veroordeeld voor de dood van zijn vrouw. Hij moet zich na de tbs met voorwaarden nog lange tijd houden aan allerlei voorwaarden, waaronder een contact- en locatieverbod met de moeder van het slachtoffer, zo luidt de eis.

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel