Kinderarbeid en illegale arbeidskrachten bij maaltijdbezorgers Almere

ALMERE • Do 23 mei 2024 | 18:07 • Donderdag 23 mei 2024 | 18:07

De Arbeidsinspectie heeft in Almere bij een controle rond maaltijdbezorgers drie gevallen van kinderarbeid ontdekt. Ook waren twee personen met de Braziliaanse nationaliteit aan het bezorgen zonder dat ze een werkvergunning hadden. De betrokken werkgevers krijgen daarvoor boetes die kunnen oplopen tot enkele duizenden euro's.

Wie deze werkgevers zijn en hoe oud de kinderen waren, is niet bekendgemaakt. De controles vonden een week geleden op donderdag vroeg in de avond plaats in samenwerking met de politie. Fietsers, brommers en scooters waarvan de politie het vermoeden had dat ze werden gebruikt voor bezorging, werden aan de kant gezet. De bestuurders werden naar een plek gebracht waar de Arbeidsinspectie ze heeft ondervraagd. Dat gebeurde op meerdere plekken in Almere.

Werken onder druk
"We zien in deze sector steeds vaker dat regels worden overtreden", zegt Jeroen Toet, woordvoerder van de Arbeidsinspectie. Een grote zorg is er vooral over bezorgers die nog geen zestien jaar zijn. Vaak werken ze onder grote druk en is het werk voor hen te zwaar. "Dat heeft geregeld geleid tot ongelukken", vertelt Toet. "Zelfs al eens met fatale afloop". Om die reden mogen jongeren onder de zestien niet op commerciële basis een vervoersmiddel gebruiken bij het bezorgen.

Tieners van 13 en 14 jaar mogen in Nederland alleen kleine klusjes doen, zoals oppassen bij kennissen of auto's wassen. Dat mag op een schooldag ook maar twee uur per dag. Vanaf 15 jaar mag je vakken vullen en reclamefolders rondbrengen, maar bijvoorbeeld nog niet in een fabriek werken. Maaltijdbezorging mag pas vanaf 16 jaar.

De wereld van de maaltijdenbezorging kent volgens de Arbeidsinspectie een donkere kant. De kans op overtredingen in deze sector is hoog. De vaak erg jonge bezorgers staan behoorlijk onder druk. Bezorgers die van buiten de EU komen en hier niet mogen werken hebben geregeld te maken met uitbuiting vanwege hun kwetsbare positie.

Meer misstanden
Naast illegaal werk en minderjarigen die bezorgen kwam de Arbeidsinspectie nog meer misstanden tegen. Zo is bij de controles in Almere geconstateerd dat geregeld de arbeidstijdenwet werd overtreden. De bezorgers maakten te veel uren. Ook werden ze geregeld zwart betaald.

Ouders onwetend
"We doen een beroep op de ouders van minderjarigen", zegt Toet. Vaak weten ze niet precies aan welke omstandigheden hun kinderen bloot staan wanneer ze als maaltijdbezorger aan het werk zijn. Ook weten lang niet alle ouders dat kinderen onder de zestien dit werk niet mogen doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel