Aziatische koks mogen hier niet meer komen werken: 'Alleen diegene met genoeg koks blijft overeind'

FLEVOLAND • Do 16 mei 2024 | 6:03 • Donderdag 16 mei 2024 | 6:03

Door aangescherpte regels staat de toekomst van Aziatische restaurants in Flevoland en de rest van Nederland op het spel. Vanaf 1 juli wordt het moeilijker om koks uit Azië naar Nederland te halen door veranderende UWV-regels. "Zeker op het gebied van communicatie wordt het een hele uitdaging", zegt Gary Hui van restaurant New Town in Almere Buiten.

Het maken van bijvoorbeeld Chinese en Indiase gerechten vereist specifieke culinaire kennis. Daarom mochten restaurants hiervoor zogeheten specialiteitenkoks uit Azië naar Nederland laten komen.

Maar per 1 juli schaft de overheid deze functie-eisen af. Vanaf dan moeten Aziatische restaurants koks aannemen die voldoen aan algemene kwalificaties die ook gelden voor andere keukens.

Petitie aangeboden
De gezamenlijke belangenorganisaties van de Aziatische horeca hebben dinsdag daarom de petitie 'Zonder Aziatische koks geen Aziatische restaurants!' aangeboden aan de Tweede Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarin wordt opgeroepen om deze maatregel terug te draaien, omdat de gevolgen groot zijn.

Almeerder Hui verwacht op korte termijn bij hem zelf geen problemen, hij heeft nog voldoende koks in dienst. Terwijl in de keuken de maaltijden worden voorbereid, vertelt hij over met name de communicatieproblemen die een groot probleem gaan vormen.

"Op het moment dat er met efficiëntie gewerkt moet worden, dat iedereen moet begrijpen wat er gaande is. Als iemand het vanwege de taal steeds niet kan volgen, dan is dat eigenlijk een handicap."

'Niet te doen met Nederlandse koks'
Ook bij Aziatisch restaurant Treasure in Almere voorzien ze dezelfde uitdagingen: "Ik heb veel vaste medewerkers, dus voor mij is het nu geen probleem. Maar een Nederlandse kok kan niet zomaar een Aziatische kok vervangen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar ervaring of werkethiek. Ook wat betreft salarissen, met Chinese werknemers zit je dan gewoon een stuk lager. Met Nederlandse koks is het niet te doen."

Op de langere termijn dreigt de Chinese keuken nog meer te veranderen, als er geen koks uit Azië meer mogen worden ingevlogen. Hui: "Meer restaurants zullen uitvallen, omdat ze niet meer kunnen draaien. Dat is al ingezet, maar dat zal verder en verder gaan. Alleen diegene die nog genoeg koks heeft, die blijft overeind."

Vers versus halffabricaten
Een oplossing voor het probleem ziet Hui, ook wel bekend als de zingende Chinees, niet. Want het probleem van een tekort aan koks speelt al jaren. Hierdoor gaat het eten zoals we het nu kennen bij de Chinees veranderen.

"Kijk maar naar de wereldkeuken. Sommige zaken worden als halffabricaat aangeleverd. Wij maken alles vers uit eigen keuken. Dan krijg je straks voorgeroosterde babi pangang en dat soort zaken. En dat zou zonde zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel