Zwaarbeveiligde rechtbank krijgt moderne opvolger in Flevoland, wat kun je verwachten?

LELYSTAD • Zo 12 mei 2024 | 18:00 • Zondag 12 mei 2024 | 18:00

Deze zomer wordt duidelijk of Lelystad een zwaarbeveiligde rechtbank krijgt. Een rechtbank waar zaken tegen zware criminelen zoals Ridouan Taghi of Willem Holleeder gevoerd kunnen worden. De rechtbank zou de zogenoemde Bunker in Amsterdam Osdorp moeten vervangen, want die is verouderd.

Van de buitenkant ziet 'De Bunker', zoals het pand genoemd wordt, eruit als een saai kantoor uit de jaren '80 van de vorige eeuw. Camera's aan de gevels, rolluiken of tralies voor de ramen en een heleboel dranghekken met 'politie' erop verraden dat het hier niet om een gewoon bedrijf gaat maar om een zwaarbeveiligd gebouw.

"De rechtbank in Osdorp is eigenlijk verder niet veel anders dan een gewone. Het verschil is vooral dat er plek is voor zittingen waarbij risico op geweld is of verdachten die willen vluchten. Daarvoor zijn hier veel maatregelen genomen, zoals extra beveiliging", vertelt rechter Paul Waarts.

rechter Paul Waarts


Veel over die maatregelen wil Waarts niet vertellen. Bijzonder in de zittingszaal zelf is dat er plek is voor veel verdachten tegelijk. Dat is in normale rechtbanken niet zo.

Ook is er een speciaal klein kamertje voor getuigen die anoniem moeten blijven, zoals kroongetuigen. Zelfs van de buitenkant van die ruimte mag tijdens de rondleiding geen foto of video gemaakt worden. "We willen niets prijsgeven.

Tijdens een zitting kunnen alleen de rechters en de officieren van justitie de persoon in het hokje zien. Verder worden ze afgeschermd. Dat is vaak heel belangrijk voor hun veiligheid", legt Waarts uit.

De rechtbank in Amsterdam Osdorp is in 1997 in gebruik genomen. In die tijd was er nog geen extra beveiligde plek waar zware criminelen berecht konden worden en die was nodig voor de rechtszaak tegen Johan V, alias ‘De Hakkelaar’. Hij was een drugscrimineel.

Latere bekende rechtszaken die in ‘De Bunker’ zijn voorbijgekomen zijn processen tegen Willem Holleeder en Ridouan Taghi en Mohammed B. Die laatste is de moordenaar van Theo van Gogh. Alle drie zitten ze levenslang achter de tralies. De rechtbank was eigenlijk een tijdelijke oplossing maar inmiddels nog steeds in gebruik.

Rechtbank naar Lelystad
Al lange tijd wordt er gesproken over het verplaatsen van de extra beveiligde rechtbank naar Lelystad. Daar zou een nieuw pand naast de huidige gevangenis moeten komen. Een voordeel is dat verdachten al dan niet tijdelijk in Lelystad opgesloten kunnen worden tijdens meerdaagse zittingen en niet elke keer opnieuw vervoerd moeten worden. Want verplaatsen van vluchtgevaarlijke verdachten is risicovol.

In het rode gebied moet de rechtbank komen

Overlast voor andere bedrijven
Eén van de redenen waarom de rechtbank weggaat uit Osdorp is dat de plek op het bedrijventerrein niet ideaal is. Ten eerste is het vaak druk in de randstad waardoor publiek en advocaten vaak in de file staan.

Bij rechtszaken met zware criminelen wordt ‘De Bunker’ een bijna onneembare vesting en heeft het bedrijventerrein daar last van. Zo staan op alle hoeken en daken zwaarbewapende politie en Marechaussee. Ook worden straten tijdelijk afgezet.

'De Bunker' zit in een voormalig kantoorpand

Pilaren
Ook de zaal zelf laat te wensen over. Wat opvalt is dat er middenin de ruimte een paar dikke pilaren staan die de constructie dragen. Verdachten en rechters kunnen elkaar soms letterlijk niet in de ogen krijgen zonder opzij te hangen. Wel zijn er overal tv-schermen zodat daar alles goed te zien is.

"Als een architect dit zou verzinnen voor een zittingszaal zou je hem terugsturen om zijn huiswerk opnieuw te doen. Het is soms echt onhandig voor zichtlijnen. Niet alleen voor de rechters maar ook voor verdachten en officieren van justitie", besluit Waarts.

Hoe publiek straks precies in Lelystad zittingen kan bijwonen, is op dit moment nog niet bekend.

Officieel moet de minister de komst van de zwaarbeveiligde rechtbank in Lelystad nog goedkeuren maar dat is volgens verantwoordelijk wethouder Piet van Dijk slechts een formaliteit. Hij verwacht dat de rechtbank op zijn vroegst in 2031 opengaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel