Actiegroep: 'Te veel deelscooters van Check op straat in Almere'

ALMERE • Di 7 mei 2024 | 17:28 • Dinsdag 7 mei 2024 | 17:28

Deelscooterbedrijf Check houdt zich niet aan afspraken met de gemeente Almere over de hoeveelheid scooters die het bedrijf in gebruik mag hebben. Dat concludeert actiegroep Scootervrij na eigen onderzoek.

Check mag van de gemeente 225 scooters in Almere hebben. Gemiddeld staan er 18 meer, maar op sommige dagen telde de actiegroep een overschot tot wel 151 scooters. De actiegroep telde dat aantal met behulp van het Dashboard Deelmobiliteit, een website waarop de scooters te zien zijn die klaarstaan om gebruikt te worden.

Gedurende een maand werd bijgehouden hoeveel scooters er op straat stonden in Almere. Als er op een scooter wordt gereden, verdwijnt die even van het dashboard tot hij wordt teruggezet. Die scooters zijn dan ook niet meegeteld. "Het daadwerkelijke aantal scooters ligt dus waarschijnlijk nog hoger", zegt Collin Molenaar van actiegroep Scootervrij.

Het aantal scooters wisselt dus per telling omdat er scooters in gebruik zijn, maar ook omdat je met de scooters van stad naar stad kunt rijden. Dat betekent dat er soms meer scooters in een stad terechtkomen dan eigenlijk is toegestaan.

Dwars op het fietspad
Op straat in Almere zijn bewoners onverschillig over het exacte aantal scooters. Hun ergernis ligt vooral bij de manier van terugzetten na gebruik. "Soms staan ze gewoon dwars op het fietspad, waardoor ik helemaal over het gras moet", zegt een student.

"Ik zet mijn eigen scooter altijd netjes neer", zegt een andere student die ook weleens op een deelscooter heeft gereden. "Maar dat is denk ik omdat die echt van mij is, dan ga je er nog voorzichtiger mee om."

Het feit dat deelscooters niet je eigen bezit zijn, maakt volgens de studenten wel dat er laks mee omgegaan wordt.

Gemeente grijpt niet in
Netjes teruggezet of niet, van gemiddeld 18 deelscooters te veel slaat de gemeente Almere naar eigen zeggen 'niet steil achterover'. Er wordt daarom geen actie ondernomen om het aantal terug te brengen naar de afgesproken hoeveelheid. De gemeente hoopt dat de deelscooterbedrijven zich houden aan de afspraken.

Het andere deelscooterbedrijf dat actief is in de stad, Go Scooters, houdt zich overigens wel aan de afspraken. Van de 225 scooters die dit bedrijf in gebruik mag hebben, werden er gemiddeld 204 geteld tijdens het onderzoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel