Oude appelrassen op voormalige landbouwgrond maken nieuw natuurgebied zichtbaar

ZEEWOLDE • Ma 6 mei 2024 | 6:15 • Maandag 6 mei 2024 | 6:15

In het buitengebied van Zeewolde wordt nieuwe natuur aangelegd. Boerenakkers worden door het Flevo-landschap omgeturnd tot bloemenvelden, een moerasbos en een boomgaard met fruitbomen.

Het nieuwe natuurgebied Noorderwold-Eemvallei begint daarmee vorm te krijgen. Het zal straks 180 hectare beslaan, oftewel: een gebied van ongeveer 250 voetbalvelden groot. Landbouw en natuur moeten hier samen gaan. Maar de natuur staat voorop. Het nieuwe natuurgebied ligt bij de Ibisweg.

Noorderwold-Eemvallei

Compensatiebos
Het project is onderdeel van het provinciale Programma Nieuwe Natuur. Een deel van het nieuwe bos wordt aangelegd als compensatie voor bomen die elders zijn gekapt, onder meer vanwege de verbreding van de snelweg A6. De provincie moet de kap compenseren. De opdracht wordt door het Flevo-Landschap uitgevoerd.

Oude fruitbomen
Om de biodiversiteit te bevorderen, is er in het gebied een boomgaard met 106 fruitbomen aangeplant. Het gaat om bomen van verschillende oude rassen. De meeste bomen zijn uit de Achterhoek gehaald, maar het Flevo-landschap kocht ook zes bomen uit Brabant waar ook een maretak in groeit. De maretak is een soort parasiet die op andere bomen groeit. Vroeger kwam deze vooral in boomgaarden in Limburg voor, maar door de klimaatverandering doet de plant het inmiddels ook in Flevoland goed.

Fruitboomgaard

Bloemenveld wordt bos
De boomgaard moet straks een aantrekkelijke plek worden voor allerlei vogels en insecten. Om dit verder te stimuleren is ook een groot bloemenveld aangelegd. De kaardenbol heeft daar nu de overhand. Tussen de bloemen zijn ook bomen geplant. Over een jaar of vijf, zes zullen de bomen echt boven het bloemenveld uitgroeien. Langzaamaan verandert dit stuk van het gebied dan in een bos.

Langs de akkers zijn daarnaast keverbanken aangelegd. Dit zijn verhogingen in de bodem die wat eerder opwarmen. Met name insecten vinden dat fijne plekken om te vertoeven.

Kaardenbol

Eemvallei zichtbaar maken
De eerste stappen zijn nu gezet. In de toekomst komt er ook nog een moerasbos. En de oude Eemvallei die richting Almere ligt, wordt ook meer zichtbaar gemaakt. Dat gebeurt door de oorspronkelijke vorm wat uit te graven.

In het gebied komen wandelroutes. Hierdoor moet het gebied aantrekkelijk worden voor recreatie. Volgend jaar zou de aanleg klaar moeten zijn. Er wordt een mix van populieren, eiken en wilgen aangeplant. Omdat sommige boomrassen snel groeien, zal het al relatief snel mogelijk zijn om in het nieuwe gebied een boswandeling te maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel