Almeerders voelen zich ondanks explosies nog net zo veilig

ALMERE • Ma 6 mei 2024 | 6:08 • Maandag 6 mei 2024 | 6:08

De meeste Almeerders voelen zich net zo veilig als een jaar geleden, ondanks de reeks explosies van de afgelopen tijd. Dit blijkt uit een onderzoek dat bureau AMA in opdracht van Omroep Flevoland heeft uitgevoerd. Ruim tachtig procent van de ondervraagden geeft aan dat hun gevoel van veiligheid niet is veranderd. Twee procent voelt zich op dit moment zelfs veiliger.

Bij vijftien procent van de inwoners zit dat anders: zij voelen zich juist minder veilig dan een jaar terug. Het gaat dan vooral om bewoners van de stadsdelen Almere Hout en Almere Poort.

Aanleiding voor het onderzoek waren de tientallen explosies in de afgelopen tien maanden bij woningen en bedrijfspanden. Ook drugsvondsten en woningsluitingen waren redenen om naar de veiligheidsbeleving van Almeerders te vragen.
Voor deze representatieve steekproef werden in totaal 430 inwoners geraadpleegd, die verspreid over de verschillende stadsdelen wonen.

Rapportcijfer gemiddeld 7,2
Gevraagd naar een rapportcijfer blijkt dat het gemiddelde veiligheidsgevoel van Almeerders met een 7,2 wordt beoordeeld. In Almere Haven is de score het hoogst, met een 7,5. In Almere Stad, Almere Hout, Nobelhorst en Oosterwold is het rapportcijfer het laagst. Daar beoordelen de inwoners hun gevoel van veiligheid met een 7,1.

Deel van Almeerders weet van niks
Hoewel de meeste Almeerders wel op de hoogte zijn van de incidenten, heeft niet iedereen er ook daadwerkelijk iets van meegekregen. Meer dan zestig procent van de ondervraagden zegt niets gemerkt te hebben in zijn of haar directe omgeving. Meer dan twintig procent van de inwoners was überhaupt niet op de hoogte van de onrust.

Als aan de ondervraagden stellingen worden voorgelegd, blijkt dat meer dan de helft vindt dat incidenten nou eenmaal bij een grote stad horen. En 63 procent vindt bovendien dat de gemeente hierover voldoende communiceert. Volgens bijna 73 procent van de Almeerders treft de gemeente ook genoeg maatregelen.

Onder de personen die van mening zijn dat er ónvoldoende maatregelen worden getroffen, vinden de meesten het een goed idee om meer politie in te zetten. Anderen pleiten voor extra cameratoezicht, maar daarover zijn de meningen wel verdeeld, want sommigen zien dat als schijnveiligheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel