Marine-zenderpark op land is bijna klaar, 'Signalen gaan vanuit Zeewolde de hele wereld over'

ZEEWOLDE • Vr 3 mei 2024 | 6:02 • Vrijdag 3 mei 2024 | 6:02

Zonder internet of smartphone contact houden met schepen aan de andere kant van de wereld. Dankzij het nieuwe zenderpark in Zeewolde kan de Koninklijke Marine dat blijven doen.

Op het voormalige terrein van Radio Nederland Wereldomroep staan 40 meter hoge antennes. Daarmee worden via de zogenoemde korte golf contacten gelegd met marineschepen over de hele wereld.

1-op-1 communicatie
"Natuurlijk gebruiken we ook satellieten", zegt Jan van de Sluijs. Als senior technisch-specialist voor Defensie is hij nauw betrokken bij de bouw van het zenderpark. "We gebruiken allerlei technieken om contact te onderhouden met de schepen. Met dit zenderpark is een 1-op-1 communicatie mogelijk. We hebben dan niemand anders nodig om dat contact mogelijk te maken."

We mogen de antennes bekijken. Die zijn ook vanaf de weg te zien. Maar binnen kijken in het voormalige zendstation van de Wereldomroep, dat nu dus door Defensie wordt gebruikt, is niet toegestaan.

"De geopolitieke situatie staat dat helaas niet toe", legt technicus Van de Sluijs uit. De deuren van het pand blijven gesloten, om 'anderen' niet wijzer te maken dan ze nu zijn.

Alles is gecodeerd
Iedereen die dat zou willen, kan de radiosignalen uit Zeewolde ontvangen. Het lijkt allemaal dus niet zo geheim te zijn. Maar dat is een vergissing: "We hebben alles gecodeerd en versleuteld.

Het zijn dus onbegrijpelijke signalen en piepjes geworden", verduidelijkt Van de Sluijs. Met apparatuur op de marineschepen worden die versleutelde berichten vervolgens weer naar begrijpelijk geluid 'terugvertaald'.

Het marinezenderpark is bijna klaar. Er komen nog twee antennes bij en dan is het park met 15 antennes volledig operationeel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel