Jongeren verhuizen naar nieuw jeugdhonk, 'Maar het blijft een zorgenpost'

BIDDINGHUIZEN • Do 2 mei 2024 | 13:07 • Donderdag 2 mei 2024 | 13:07

Jongerencentrum Chillpoint in Biddinghuizen is woensdagavond verhuisd naar een ruimte bij het winkelcentrum, maar het is verre van ideaal. Dat zegt voorzitter Joris Heemskerk van Dorpsbelangen Biddinghuizen. Al jaren vragen jongeren tussen de 12 en 18 jaar om een vaste plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en kunnen chillen.

De situatie waar de jongeren tot nu toe in zaten was ook niet ideaal te noemen. De tieners hadden sinds maart 2022 een plek in de oude garage bij het tankstation. Dat pand is vervallen en voldoet niet aan de veiligheidseisen. Daar komt bij dat het in de winter erg koud is. Het is is niet geïsoleerd en heeft geen verwarming.

De oude locatie

Een balletje trappen
"Het was hier best prima", zegt Dominique van Egmond op de oude plek. Ze is veertien jaar en komt geregeld naar de jongerenavonden. De oude ruimte is groot. "We konden hier gewoon binnen een balletje trappen", zegt ze. Ook konden de jongeren tafeltennissen, poolbiljarten of lekker op een bank hangen. Dat het niet ideaal was, erkent Dominique ook. "In de winter is het hier niet zo fijn, vooral niet als het koud is", zegt ze.

Daarom verhuisde Chillpoint woensdagavond naar een andere plek. In dat pand zit stichting De Kans ook. Dat is een inloophuis en tegelijk een winkel in gebruikte kleding. Op woensdag en vrijdag moet de kleding worden opgeruimd, zodat de jongeren er 's avonds terechtkunnen.

'Het wringt'
Niet iedereen heeft er vertrouwen in dat die combinatie goed gaat werken. "Je merkt dat het wringt", zegt Joris Heemskerk. De ruimte is volgens hem te klein voor De Kans, maar ook voor de jongeren.

Zij zouden er eigenlijk een jaar geleden al hun intrek doen, maar het leek er volgens Heemskerk op dat ze nergens welkom waren. "Het heeft een jaar geduurd, terwijl er in een kwartiertje een paar tafels en stoelen worden versleept", zegt hij. Dat had volgens hem ook een jaar geleden gekund.

Bovendien is ook het inloophuis in het centrum maar een tijdelijke locatie. Het pand krijgt op termijn een woonbestemming. Om die reden blijft het een zoektocht naar een nieuwe plek waar jongeren kunnen 'chillen', aldus Heemskerk "We blijven ons zorgen maken."

De nieuwe locatie

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel