Hoe verhuis je een bibliotheek? 'Liever zelf verhuizen dan dit nog een keer'

ALMERE • Do 2 mei 2024 | 6:06 • Donderdag 2 mei 2024 | 6:06

De Nieuwe Bibliotheek in Almere Buiten moet voor een verbouwing tijdelijk uitwijken naar een andere locatie. Dat is een flinke operatie, want in totaal staan er zo'n 25.000 boeken op de planken.

"Het was best schrikken toen we hier de eerste keer binnenkwamen", vertelt Frida Laout, die enthousiast het nieuwe gebouw laat zien. Het kantoorpand aan het Keerkringplein stond drie jaar leeg, en dat was te zien: "Er was lekkage, heel veel viezigheid en er moest een nieuwe vloer in."

Maar er was ook goed nieuws: de nieuwe ruimte heeft veel zonlicht en is dichter bij het winkelcentrum. "Het is echt een fijne plek om te zijn", glundert Laout.

Spierpijn
De oude locatie op het Baltimoreplein wordt verbouwd en dat betekent dat de bibliotheek voor een jaar moet verhuizen. Met haar collega's zet Laout tientallen kasten en alle duizenden boeken op hun nieuwe plek. "Sommige boeken zijn heel zwaar, je gaat dat wel echt voelen in je handen en spieren."

De nieuwe plek biedt alle mogelijkheden die de oude bieb ook bood: er kunnen voorleesochtenden, spreekuren en knutselmiddagen worden georganiseerd. Alleen is het soms wat kleinschaliger dan hiervoor. "We hebben bijvoorbeeld maar plek voor zes computers in plaats van twintig", zegt Laout.

Maximaal vijftig mensen
Ook mogen er maar vijftig mensen tegelijk binnen zijn, in verband met de draagkracht van de vloer. Maar rijen bij de ingang worden er niet verwacht.

Collega Simone Vos zet nog de laatste tweeduizend boeken op hun plek. Toen de kasten eigenlijk al vol waren, kwamen daar de boeken nog bij die klanten hebben geleend en tijdens de verhuizing bij andere locaties hebben teruggebracht. "Het is echt een puzzel om die daar nu nog tussen te passen."

Dat maakt de verhuizing dus extra ingewikkeld. "Ik zou nog liever zelf verhuizen dan dit over een jaar weer doen", zucht Vos dan ook. De puzzel is gelukkig bijna gelegd, en dat betekent dat de nieuwe locatie aanstaande maandag op feestelijke wijze de deuren kan openen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel