Damian (36) misdraagt zich op feestje en steekt dag later in op vriend

LELYSTAD • Wo 1 mei 2024 | 19:30 • Woensdag 1 mei 2024 | 19:30

Een verjaardagsfeestje, veel drank en jaloezie. De 36-jarige Damian N. uit Lelystad werkte zich op 21 januari flink in de nesten bij de bed & breakfast aan de Apolloweg, waar hij woonde. Het eindigde in een steekpartij, waarbij hij een vriend met zijn zakmes ernstig toetakelde.

Over wat er nou precies gebeurde rond die 21ste januari, verschillen de meningen een beetje. Vast staat dat er op de 20ste een verjaardagsfeestje was en dat de politie daar een paar keer naar toe moest, omdat er werd geschreeuwd en ruzie was.

N. -naar eigen zeggen behoorlijk dronken- werd naar zijn huisje gestuurd om zijn roes uit te slapen. Verder kan hij zich er niet veel meer van herinneren. "Door de drank weet ik bijna niets meer van die avond", zei hij woensdag in de Lelystadse rechtbank.

'Jaloers'
Getuigen zeggen dat hij erg jaloers was die avond. Het contact tussen de vrouw die het verjaardagsfeestje gaf en een andere man, zou N. boos hebben gemaakt. Zij is namelijk zijn ex.

Toen de vrouw de volgende dag bij de bed & breakfast terugkwam om de feestlocatie schoon te maken, zag ze dat al haar cadeaus op de grond waren gegooid. De auto van N.'s 'rivaal' was bovendien bekrast en de spiegels eraf gesloopt.

N. zocht volgens haar die ochtend direct weer de confrontatie. En opnieuw ontstond er ruzie. De vrouw duwde N. bij haar vandaan en schopte, waarna hij haar een klap in het gezicht gaf. Een vriendin die dat zag gebeuren, belde haar vriend om te helpen.

Die probeerde N. weg te krijgen, maar werd volgens meerdere getuigen meteen gestoken met het opengeklapte zakmes dat hij volgens de officier van justitie al paraat heeft moeten hebben.

Slachtoffer zwaargewond
Het slachtoffer raakte zwaargewond door de vijf messteken in zijn borst, zij en rug. Hij liep onder meer een klaplong, schade aan zijn milt en een kapot middenrif op. De traumahelikopter moest het ambulancepersoneel assisteren om hem veilig naar het ziekenhuis te krijgen. Daar werd hij geopereerd aan zijn verwondingen.

Inmiddels is hij fysiek hersteld, maar geestelijk nog niet, zo bleek in de rechtszaal. Hier vertelde hij dat hij nog kampt met angstklachten en stress. Extra pijnlijk is voor hem dat hij bevriend was met N.

10.000 euro schadevergoeding
"Ik had hem net die avond als eerste verteld dat mijn vriendin zwanger was. Hij zei dat ik altijd bij hem terecht zou kunnen, mocht dat nodig zijn. En een paar uur later stak hij me neer."

Voor de geleden emotionele schade vroeg hij 10.000 euro. "Mijn vriendin kreeg hierdoor een miskraam, zij zag het allemaal gebeuren. Ik ben ervan overtuigd dat de zwangerschap daardoor fout is gelopen."

De Reclassering onderzocht N. en constateerde wel wat problemen bij hem. Bijvoorbeeld zijn overmatige alcoholgebruik en het feit dat hij een dochtertje in Polen heeft, dat hij niet kan zien. Hij zou dan ook hulp nodig hebben.

Eis: 3,5 jaar cel
De Lelystedeling kan zich daar wel in vinden. "Ik wil mezelf ontdekken." De aanklager eiste 3,5 jaar cel tegen hem, waarvan een halfjaar voorwaardelijk plus het betalen van de schadevergoeding aan het slachtoffer.

N. betuigde spijt, maar zei ook dat hij juist werd aangevallen door zijn ex en zijn vriend. "Ik voelde me bedreigd." Hij denkt dat hij het zakmes ter plekke heeft opengeklapt, maar zeker weten doet hij het niet door zijn drankgebruik van die nacht ervoor.

De miskraam van de vriendin van het slachtoffer is volgens hem ook niet helemaal zijn schuld. "Dat kan ook best zijn gekomen door haar drank- en drugsgebruik."

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel