Zorgverlener Palet is failliet en dat is volgens de directeur de schuld van gemeente Almere

ALMERE • Di 30 april 2024 | 16:24 • Dinsdag 30 april 2024 | 16:24

Zorgverlener Palet uit Almere is dinsdagochtend door de rechter failliet verklaard. De organisatie behandelt hoogbegaafde kinderen met psychische problemen. Maar na een conflict met de gemeente Almere, heeft de directeur faillissement aangevraagd.

De zorg voor de ruim dertig kinderen die nu nog door Palet worden behandeld, kan de komende maanden nog doorgaan. Op de lange termijn is de curator verantwoordelijk voor het onderbrengen van de cliënten bij andere zorginstellingen.

Bestuurder Alexander Haffmans hoopt dat een andere zorginstelling Palet in zijn geheel wil overnemen, zodat de zorg op dezelfde manier en onder dezelfde naam kan worden voortgezet. Hij denkt dat het op korte termijn mogelijk is om Palet weer winstgevend te maken.

Geen nieuwe cliënten
Dat is volgens hem mogelijk, als er op korte termijn nieuwe cliënten kunnen worden aangenomen. Dat kan nu niet, omdat er in januari 2023 een contract werd verbroken tussen de gemeente Almere en een zorgverlener die Palet inzette bij de behandeling van hoogbegaafde kinderen.

Sinds dat contract is verbroken, komen er geen nieuwe cliënten meer bij. Palet kreeg alleen nog geld voorgeschoten van de gemeente voor de ruim dertig cliënten die nu nog in behandeling zijn.

Lees ook: Zorginstelling: kinderen met psychiatrische problemen staan in de kou

Gemeente aansprakelijk gesteld
Volgens de directeur hebben zich sinds het verbreken van het contract 80 potentiële cliënten gemeld die niet in behandeling konden worden genomen. Als die alsnog kunnen worden aangenomen, zou Palet volgens hem winstgevend zijn.

De zorgverlener stelt nu de gemeente Almere aansprakelijk voor de gemiste inkomsten. Palet beweert dat de gemeente verantwoordelijk is voor de situatie waarbij Palet zonder zorgcontract is komen te zitten.

Bovendien zou de gemeente structureel de voorschotten te laat betalen, waardoor Palet in financiële nood zou zijn gekomen.

Gemeente Almere geeft in een reactie aan te willen zoeken naar een passende oplossing voor kinderen die bij Palet behandeld worden. Ouders die zich zorgen maken, kunnen zich melden bij JGZ Almere. Verder zegt de gemeente dat ze het proces rondom de aansprakelijkheid zullen afwachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel