Lelystadse bewonerscollectieven mogen 300 huizen bouwen
De komende paar jaar willen elf bewonerscollectieven gezamenlijk zo'n 300 woningen bouwen op vier plaatsen in Lelystad. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord met hun plannen en wil met de collectieven een overeenkomst afsluiten.
Het gaat om zogeheten collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO), waarin bewoners zich verenigen om samen een woningbouwproject te realiseren. Per locatie zijn maximaal 30 woningen toegestaan.
Het college steunt de initiatieven van onder meer het collectief Wold Dubbel-Op, dat acht huizen wil bouwen nabij het Woldpark op de plek van voormalig pannenkoekenrestaurant Dubbel-Op. Hier komen ook 49 appartementen van een projectontwikkelaar.
Ook is er steun voor het project Op den Akker nabij het Zuigerplasbos, waar ten minste een CPO graag 25 woningen wil realiseren. Een andere partij wil hier ook graag bouwen. Voor de locatie Waterkop in de woonwijk Warande hebben meerdere collectieven bij elkaar 232 huizen gepland.
Bij de voormalige scholengemeenschap SGL aan 't Kofschip moet een zogeheten Knarrenhof komen, naast geplande bouw van woningbouwstichting Centrada. Die is ook betrokken bij het project bij het Zuigerplasbos.
Wethouder Dennis Grimbergen is blij met de initiatieven. "Met de aanwijzing van vier locaties kunnen nu 11 CPO's verder om hun projecten te ontwikkelen. Er is heel veel vraag naar dit soort woningen. Met zo'n 300 woningen er bij krijgt Lelystad een behoorlijke boost."
Veel projecten in ontwikkeling
Een aantal collectieve initiatieven is al opgenomen in de nieuwste gemeentelijke bouwplannen voor de komende jaren. Het raadsakkoord streeft naar 1.400 woningen per jaar. Dat aantal is vorig jaar niet gehaald, want toen zijn er 532 huizen opgeleverd. Volgens de laatste prognose blijft de teller dit jaar waarschijnlijk steken op 338.
Volgend jaar staan 690 woningen ingepland, om daarna vanaf 2026 te stijgen naar 1.590 en meer. Dat komt vooral door de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel ZuiderC.
De prognose bevat volgens wethouder Grimbergen projecten, waarover de gemeente al een positief besluit heeft genomen. Of ze ook echt worden gerealiseerd, hangt af van verschillende factoren. De aantallen voor dit jaar staan vast en voor volgend jaar voor 90 procent. De verwachting dat de 1.590 huizen in 2026 worden gebouwd schat de gemeente op 70 procent.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Windparkfonds keert geld uit aan 32 Zeewolder projecten
ZEEWOLDE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberVan een bladblazer voor de ijsclub tot extra parkeerruimte voor de voedselbank en van renovatie van het jongerencentrum tot een pilot op een stadsboerderij. Het Fonds Windpark Zeewolde kent dit jaar b...
-
Almere staat nog steeds bovenaan met aantal meldingen kindermishandeling
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmere kent nog steeds tweeënhalf keer meer meldingen van kindermishandeling dan het landelijk gemiddelde. De situatie is niet veranderd ten opzichte van 2023 en daarmee blijft de stad bovenaan de lij...
-
Verdwaald geitje gevonden midden in centrum van Almere
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberDe politie heeft woensdagavond rond 23.00 uur een onverwachte bezoeker aangetroffen in Almere Centrum. Een geit liep alleen rond in de Metropolestraat, vlakbij het station. Het is nog onduidelijk hoe...