Bouw campusgebouw Windesheim Almere jaar uitgesteld

ALMERE • Vr 26 april 2024 | 16:43 • Vrijdag 26 april 2024 | 16:43

De start van de bouw van het nieuwe campusgebouw van Windesheim in Almere is met zeker een jaar uitgesteld. Dit voorjaar zou gestart worden met de bouw, maar volgens de hogeschool waren de vergunningsprocedures ingewikkelder dan gedacht en de plannen uit het voorlopig ontwerp moesten worden bijgesteld door de gestegen prijzen en onzekerheden in de bouwsector.

Groei aantal studenten
Volgens Windesheim heeft de school het tien verdiepingen tellende nieuwe hoofdgebouw hard nodig vanwege de groei aan studenten. Momenteel krijgen de studenten op meerdere plekken onderwijs in de stad en waar nodig kan er ruimte bij gehuurd worden. Met de nieuwbouw wil Windesheim alle studenten bij elkaar in een gebouw hebben.

Zorgen en onvrede
Bewoners en ondernemers zijn niet blij met de gekozen nieuwe locatie op de plek van de huidige parkeerplaats Hospitaalgarage in het centrum van Almere. Zij zijn bang dat er te veel geluidsoverlast komt, vrezen voor verkeers- en parkeeroverlast en waardedaling van hun woningen. Zij hebben zich verenigd in 23 belangengroepen en hebben een advocaat ingeschakeld.

Zwartboek
De bewoners verstuurden eerder deze week een zwartboek waarin ze kritiek hebben over de wijze waarop de gemeente participeert en communiceert. Een van de initiatiefnemers is Co Pieters: "Post verdwijnt, petities verdwijnen en er wordt niet gereageerd." Het zwartboek is volgens de bewoners 'een ultieme poging om jarenlange gerechtelijke procedures en een nieuwe financiële ramp te voorkomen'.

Volgens Windesheim staan de aanpassingen los van de bezwaren van omwonenden. Woordvoerder Myrthe Honingh meldt dat de bezwaren van omwonenden betrekking hebben op de bestemmingsplanaanvraag. "Die gaat over de hoogte en het gebruik van het gebouw. Op dit moment wordt gewerkt aan het Definitieve Ontwerp, zodra dit ontwerp gereed is willen we het graag delen met de omwonenden."

Eerste paal
Windesheim hoopt dat in de zomer van 2025 de eerste paal kan worden geslagen en het twee jaar later kan worden opgeleverd zodat het in september 2027 de eerste studenten kan ontvangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel