Koningsdag in Almere: Dit kun je doen in jouw gemeente

ALMERE • Vr 26 april 2024 | 13:13 • Vrijdag 26 april 2024 | 13:13

Van vrijmarkt tot bungeejumpen: Wie in Almere van feestjes houdt, heeft tijdens Koningsdag genoeg te doen. In dit bericht hebben we op een rijtje gezet wat er in jouw gemeente allemaal te doen is.

Koningsdag in Almere begint eigenlijk vrijdagmiddag al. In Almere Stad, Haven en Buiten kun je vanaf 17:00 uur jouw spulletjes verkopen op de vrijmarkten. Ook zijn er diverse Koningsfeesten, zoals op de Grote Markt en bij verschillende cafés en restaurants.

Organiseer jij iets leuks met Koningsdag, maar staat het nog niet hiertussen? Laat het ons weten! Je kunt ons WhatsAppen op 0320-285 050.

Koningsdag in Almere Centrum
Op de Grote Markt zijn tijdens 'ALLY Kingsday' diverse artiesten te vinden. Vanaf 13:00 uur staan er eerst dansoptredens van vier dansscholen op het programma. Tot middernacht zijn er vervolgens verschillende acts. Om opstoppingen te voorkomen, is er besloten om de Grote Markt met slecht één ingang en één uitgang af te zetten.  

Door het hele centrum is de hele dag een Koningsmarkt, waarbij bezoekers kunnen kijken bij diverse kraampjes en kleedjes en kunnen proeven van diverse hapjes. 

Op het Forum en het Stadhuisplein staan verschillende attracties, waaronder een bungeejump-trampoline en een draaimolen. 

Koningsdag in de natuur
Wie tijdens Koningsdag liever wil genieten van de natuur, maar toch ook graag een paar spelletjes wil doen, kan in Almeerderhout terecht. In het bos zijn langs een route met vlaggetjes verschillende spelletjes te doen. Wie alle spelletjes heeft gedaan, krijgt aan het einde van de route een traktatie.

Ook wordt er bij basisschool De Caleidoscoop aan het Walt Disney plantsoen in Filmwijk een kindermarkt georganiseerd, met op het schoolplein onder meer springkussens, een klein podium met optredens en een kunstbus van Kleur en Cultuur.

Vrijmarkten op Koningsdag
Naast de activiteiten in Almere Centrum, zijn er ook diverse andere Koningsfestiviteiten in de stad. Zo zijn er op Koningsdag zelf vrijmarkten in het Lumièrepark (Filmwijk), Almere Haven Centrum, Almere Buiten Centrum en het Cascadepark (Europakwartier).

Gemeente Almere
Gemeente Almere
Gemeente Almere
Gemeente Almere
Gemeente Almere

Een drankje doen op een terrasje terwijl je geniet van de festiviteiten in de stad? Dat kan onder meer bij Cafe op 2, Café 't Lievertje en Café The Sting.

Spelregels vrijmarkten
De gemeente Almere deelt op haar website een aantal tips en regels voor Koningsdag en de vrijmarkten in de stad. Zo wordt opgeroepen om rekening te houden met de winkeliers en passerend publiek. Plekken afbakenen met tape of verf mag niet.

Kleedjesverkopers mogen voor een winkel staan als deze niet geopend is. Winkels die wél open zijn, zijn te herkennen aan posters. Daar moet dan ook de deur vrij gehouden worden. In Almere Centrum worden de gebieden waar de vrijmarkt is aangegeven met borden.

Wil je graag muziek draaien via een luidspreker of box? Dan mag dat alleen op de Grote Markt en het Stadhuisplein. De muziek mag niet harder dan 70 decibel zijn. In het gebied van de vrijmarkt mag je alleen muziek afspelen zonder versterking. s Nachts tussen 0.00 en 7.00 uur mag je geen muziek of lawaai maken.

Het verkopen van dieren, voedsel, drinken en alcohol mag niet. Ook mag je geen gebruik maken van gasflessen op de vrijmarkt. Na afloop moet je jouw niet-verkochte spulletjes weer meenemen naar huis. Lege verpakkingen of ander afval kunnen naar de containers op de vrijmarkten gebracht worden. 

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag zijn er extra politieagenten en toezichthouders aanwezig. Zij treden op tegen mensen die zich niet houden aan de spelregels of hun aanwijzingen niet opvolgen. Speciaal voor Koningsnacht en Koningsdag plaatst de gemeente extra toiletunits in het vrijmarktgebied in Stad en Buiten. 

Verkeer in de stad
De gemeente Almere laat weten dat op Koningsdag bezoekers gebruik kunnen maken van alle parkeergarages en terreinen in de centra van Almere. Daar geldt het gebruikelijke parkeertarief. Auto's die geparkeerd staan in de vrijmarktzones en de toegangswegen daarvan worden weggesleept. In Almere Buiten is er een stop- en parkeerverbod op de Evenaar.

Vanwege de verwachte drukte raadt de gemeente aan om met de fiets of met het openbaar vervoer te komen. De bushalte Stadhuisplein kan op vrijdagmiddag 26 april vanaf 13.00 uur tot zondagnacht 28 april 1.00 uur niet gebruikt worden. Stap daarom uit bij bushalte Station Centrum, Flevoziekenhuis of Passage.

Ben je benieuwd wat er in de andere gemeentes te doen is? Klik dan hier.

Op Koningsdag doet Omroep Flevoland live verslag van de diverse activiteiten in Flevoland. Volg onze live-uitzending tussen 08:00 uur en 14:00 uur op radio, tv, via de website of via de Omroep Flevoland-app. Ook kun je de festiviteiten volgen via ons liveblog. Stuur ons jouw leukste foto's of video's via WhatsApp op 0320-285 050, en misschien zie jij die ook wel terug in ons liveblog! 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel