Vier vrouwen op rooftocht: lagere straffen door slechte camerabeelden

LELYSTAD • Do 25 april 2024 | 8:54 • Donderdag 25 april 2024 | 8:54

De 43-jarige Anna G. uit Nieuwegein, haar dochter Gabriella V. (27) uit Wilnis en G.’s schoonzus Znezanka M. (35) kregen woensdag lagere straffen opgelegd dan geëist. De drie werden namelijk deels vrijgesproken door de rechtbank. Bijvoorbeeld voor de reeks diefstallen uit zeven appartementen aan de Saerdam in Lelystad. Volgens de rechtbank zijn de beelden van de bewakingscamera’s in die zaak te onduidelijk.

De vrouwen werden wel veroordeeld voor onder meer een reeks andere diefstallen uit appartementencomplexen door heel Nederland. Ze kozen vooral plekken uit waar oudere mensen woonden.

G. werd veroordeeld tot drie jaar cel, terwijl de officier zes jaar had geëist. Haar dochter V. kreeg een taakstraf van 80 uur opgelegd en twee maanden cel voorwaardelijk. Tegen haar was twee jaar cel geëist.

Werkstraf
G.’s schoonzus Znezanka M. (35) uit Nieuwegein hoorde een paar weken terug vier jaar cel, waarvan één voorwaardelijk tegen zich eisen. Zij moet nu ze van drie zaken werd vrijgesproken een werkstraf doen van 60 uur en kreeg een celstraf opgelegd van 150 dagen, waarvan 45 voorwaardelijk.

Een andere schoonzus, de 47-jarige Elizabeth N. uit Nieuwegein, was alleen bij een poging tot inbraak in Zierikzee. Hier werden de vier dames op heterdaad betrapt door de politie, die hen in de gaten hield. Tegen haar werd een halfjaar cel geëist. Zij kreeg van de rechtbank nu 180 dagen cel, waarvan 75 dagen voorwaardelijk opgelegd.

Gestolen kluis
De officier ging ervan uit dat G., V. en M. onder meer met een gestolen kluis van meer dan 100 kilo op 5 maart 2022 het appartementencomplex aan de Saerdam in Lelystad verlieten op klaarlichte dag. Niemand had het door, de eigenaren van de kluis kwamen er pas twee dagen later achter dat hij miste. Het verdriet is sindsdien groot. "Er zaten foto’s en negatieven in van onze overleden zoon."

Er werden die dag in totaal zeven appartementen aan de Saerdam leeggeroofd. Maar volgens de rechtbank zijn de drie vrouwen daar niet voor te veroordelen, vanwege de onduidelijke camerabeelden. De slachtoffers in die zaken kunnen dan ook fluiten naar een schadevergoeding. In de andere zaken moet er iets meer dan 10.000 euro worden vergoed.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel