Twee plusjes voor Flevolandse natuur: 'Je komt hier meer vossen tegen dan mensen'

FLEVOLAND • Za 20 april 2024 | 8:00 • Zaterdag 20 april 2024 | 8:00

De natuur in Flevoland krijgt twee plusjes. Ten eerste omdat er veel van is. Ten tweede omdat de kwaliteit goed is. Dat is het oordeel van rechtswetenschapper mr. dr. Fred Kistenkas, tot voor kort verbonden aan de Wageningen University & Research.

Bij zijn afscheid heeft hij het boek "Recht voor Natuur" gepubliceerd. Daarin staat een serie columns die hij schreef voor het blad Vakblad Natuur Bos Landschap. Veel columns gaan over Flevoland. Kistenkas houdt van de Flevolandse natuur, zo vertelt hij in het programma Het Gesprek. "Ik vind de kleigrond uitdagender dan het droge zand van de Veluwe. Ongelooflijk hier. Je komt meer vossen tegen dan mensen."

De Flevolandse natuur liet hij ook graag aan zijn studenten zien. Overigens had hij weinig tot geen Flevolandse studenten. Studenten van het oude land waren na hun bezoek enthousiast. De Strandgaperbeek bij buitensportcentrum Dorhout Mees heeft hij als studieobject gebruikt. "Dorhout Mees wilde uitbreiden. Als compensatie werd de Strandgaperbeek aangelegd als foerageergebied voor vogels uit het randmeer. Als burgers kregen we extra recreatiemogelijkheden. Simpel en doeltreffend voorbeeld van hoe het moet," aldus Kistenkas.

Twee plusjes voor Flevoland
Samen met ecologen en bestuurswetenschappers heeft de scheidend rechtswetenschapper natuurbeleid van provincies geëvalueerd: "De ecologen zeggen over Flevoland: de natuur is mooi. De bestuurswetenschappers zeggen over Flevoland: het beleid is goed op orde. Flevoland krijgt dus altijd twee plusjes. Met daarbij een aantal verbeterpunten, maar dat zijn er altijd veel minder dan bij andere provincies."

In zijn boek is veel aandacht voor het Horsterwold in Zeewolde en de Stille Kern. Hij kent ook het noorden van de provincie: "Het Waterloopbos, dat is uniek."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel