Hagelslag: Is dat GFT of restafval? Zeewolde wil met ludieke vragen afvalscheiding bevorderen

ZEEWOLDE • Vr 19 april 2024 | 6:00 • Vrijdag 19 april 2024 | 6:00

Inwoners van Zeewolde moeten beter hun best doen in het scheiden van afval. Daarom start er binnenkort een campagne over hoe het scheiden van afval precies werkt. De hoeveelheid restafval die inwoners van Zeewolde gemiddeld produceren ligt op 144 kilo per jaar. Dat moet over ruim een jaar nog maar 100 kilo zijn.

"We gaan mensen op een ludieke manier daarover informeren", zegt wethouder Ernst Bron. Vanaf half mei zullen mensen in het centrum worden aangesproken door voorlichters. Op straat wordt een spel gespeeld met vragen over het scheiden van afval. Mensen die meedoen mogen vragen beantwoorden over welk afval in welke container hoort.

Hagelslag
Een vraag die bijvoorbeeld wordt gesteld gaat over hagelslag. Als je dat weggooit, is het dan GFT of hoort het bij het restafval? Het antwoord krijgen mensen ook direct. Hagelslag mag ondanks de E-nummers die er in zitten, toch in de GFT container gegooid worden.

Bewustwording
De wethouder gaat er vanuit dat bewustwording zal helpen om beter afval te scheiden. "Als we te veel restafval blijven produceren, dan wordt dat te duur en halen we ook klimaatdoelstellingen niet", zegt hij.

Tegen Omroep Flevoland zeggen mensen in het centrum van Zeewolde dat ze toch wel goed hun afval scheiden. Ze verwachten niet dat ze onnodig veel restafval produceren. "Vaak is dat toch anders", benadrukt de wethouder. Daarom is er volgens hem een campagne nodig waarbij het vooral draait om bewustwording.

Niet extra betalen
Een andere manier om inwoners te stimuleren in het scheiden van afval is ze daarvoor te laten betalen. In veel gemeenten betalen inwoners bijvoorbeeld per keer dat ze restafval aanbieden. "Dat is hier nog niet aan de orde", zegt de wethouder.

Al staat het wel in een toekomstvisie over afval als mogelijkheid genoemd. De wethouder gaat er vanuit dat een campagne over bewustwordingen voldoende moet zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel