Pizza en politiek: Dronter jeugd krijgt een stem tijdens eerste jongerenpanel

DRONTEN • Do 18 april 2024 | 6:30 • Donderdag 18 april 2024 | 6:30

Jongeren een stem geven. Dat is het doel van het nieuwe jongerenpanel in Dronten. Woensdagavond hadden de kersverse leden hun eerste vergadering.

Het jongerenpanel bestaat op dit moment uit dertien leden. Allemaal tussen de 15 en 24 jaar. De gemeente hoopt met het panel jongeren te betrekken bij beslissingen die genomen worden.

Jongerenwerker Machiel Vellema vindt het ook hoog tijd dat de jongeren een stem krijgen. "Vaak wordt er over jongeren gesproken, maar niet met jongeren. Deze jongeren willen graag meepraten over wat hun aangaat. Een mooie mogelijkheid dus."

Beter zorgen voor jongeren
Maar wat houdt de jongeren dan bezig? Een belangrijk thema onder de panelleden is jeugdwelzijn. Zo ook voor Drontenaar Vincenzo. Hij kreeg niet de juiste begeleiding toen hij jonger was. "Jeugdzorg vind ik onzin. Daarom vind ik het juist nu mooi dat we met z'n allen inbreng hebben."

Ook het gebrek aan uitgaansgelegenheden vinden sommigen een probleem dat aangepakt moet worden. Bijvoorbeeld voor panellid Damla. "Het kan leuker, gezelliger. We missen uitgaansmogelijkheden. Die hadden we vroeger wel, maar nu niet meer."

Luisteren naar advies
Jongerenwerker Vellema denkt dat zo'n panel ook wel zeker bij kan dragen aan een betere omgeving voor de jeugd, maar is wel bang dat er uiteindelijk niks met het advies van de jongeren wordt gedaan. Dat wil hij voorkomen.

"Daarom gaan wij ons advies altijd zelf publiceren. Dan kan iedereen zien dat we advies hebben gegeven."

De jongeren mochten na de vergadering aan de slag. Tijdens de eerste jongerenmotiemarkt in het gemeentehuis mochten ze meestemmen met de ideeën die de jeugd van Dronten had bedacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel