Automobilist slingert over de weg en mag definitief niet meer autorijden

LELYSTAD • Wo 17 april 2024 | 21:38 • Woensdag 17 april 2024 | 21:38

Een man uit Lelystad mag niet meer de weg op en moet definitief zijn rijbewijs inleveren. Hij heeft een zaak tegen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verloren. Het CBR had hem verplicht om mee te werken aan een rijvaardigheidstest. Dat weigerde hij. Tot aan de Raad van State probeerde hij zijn gelijk te halen. Maar dat mislukte.

Zo'n twee jaar geleden twijfelden surveillerende agenten in Almere of de man nog wel geschikt was om als automobilist deel te nemen aan het verkeer.

Ze zagen op de Hogering bij Almere dat de automobilist bij verkeerslichten erg langzaam optrok, langzaam bleef rijden en behoorlijk slingerde. Hij hield zijn wagen niet binnen de lijnen en reed een paar keer deels op de verkeerde weghelft.

Stopteken
De man kreeg een stopteken en moest de agenten volgen. Bij een rotonde waarbij de politiewagen rechtsaf aangaf, volgde hij niet en reed een compleet rondje en nam daarna alsnog de afslag.

De politie gaf hem opnieuw een stopteken en daar reageerde hij wel op. De man verklaarde medicijnen te gebruiken ter voorkoming van een hartaanval, maar dat deze geen bijwerkingen hebben die het rijgedrag beïnvloeden. Een aanwijzing dat de man onder invloed van alcohol reed, had de politie niet.

Bezwaar afgewezen
De politie had het vermoeden dat de man niet langer in staat is om nog auto te kunnen rijden en gaf dat door aan het CBR. De man werd verplicht om een rijvaardigheidstest te doen, maar maakte daartegen bezwaar.

Hij vroeg de rechtbank in Lelystad om die verplichting ongedaan te maken. Er zouden andere redenen kunnen zijn voor zijn beroerde rijstijl. Volgens hem is nooit onderzocht of hij aan het bellen was tijdens het rijden. De rechtbank ging daar niet in mee en oordeelde dat de bevindingen van de agenten over de beroerde rijstijl voldoende zijn.

Ook de Raad van State oordeelt dat agenten voldoende signalen hebben opgepikt over de rijstijl van dat man en dat het CBR daardoor terecht een verplichte rijvaardigheidstest heeft opgelegd. De man mag daarom niet meer de weg op met een gemotoriseerd voertuig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel