Seizoensarbeiders kunnen voorlopig in voormalige zorgboerderij Dronten blijven

DRONTEN • Vr 12 april 2024 | 17:34 • Vrijdag 12 april 2024 | 17:34

De Raad van State vindt het veel te ver gaan om op dit moment 64 seizoenarbeiders uit hun woonverblijven in een voormalige zorgboerderij in Dronten te zetten. Er is niet 100 procent duidelijk of omliggende agrariërs daar echt enorme last van hebben.

Om die reden wijst de hoogste bestuursrechter vandaag in een spoeduitspraak opnieuw het verzoek van een aantal Drontense boeren en fruitkwekers van de hand om korte metten te maken met de huisvesting van seizoenarbeiders aan de Roodbeenweg. De Raad van State baseert zijn tweede spoeduitspraak alweer, vooral op een belangenafweging.

Ook in deze uitspraak slaat de weegschaal wederom door in het voordeel van verhuurder en huisvester Eric Daniëls en de seizoenarbeiders. Vorige zomer wees de Raad een vergelijkbaar verzoek ook al van de hand, maar de tegenstanders wezen deze keer op een gifspuitonderzoek waaruit zou blijken dat de huisvesting veel te kort bij een fruitboomgaard staat waar gespoten wordt.

1000 plekken tekort
De Raad stelt ook vast dat er een enorm tekort is aan huisvestingsmogelijkheden voor arbeidsmigranten. In Dronten maar liefst een tekort aan duizend verblijfplaatsen. Dus als de seizoenarbeiders van de zorgboerderij daar weg moeten, is er nergens in de regio andere opvang beschikbaar.

Daartegenover staat het belang van de boeren en tuinders om volop gebruik te maken van hun gronden. Struikelblok is daarbij de zogenoemde spuitzone. Omdat één verblijf pal tegen een akker en een recent ingeplante boomgaard ligt, kan de fruitkweker daar niet met giftige bestrijdingsmiddelen spuiten. Of dat werkelijk een cruciaal probleem oplevert, wil de Raad van State later dit jaar in de bodemzaak uitvogelen. Op dit moment lijkt het wel mee te vallen met spuitrisico’s.

Biologisch fruit
Immers, een deel van de gronden nabij de zorgboerderij zijn weilanden waar koeien lopen. En de recent aangeplante boomgaard nabij de zorgboerderij is van een biologische fruitkweker die sowieso niet, of nauwelijks met chemische bestrijdingsmiddelen spuit.

Kortom, de Raad vindt de aperte woningnood voor seizoenarbeiders zwaarder wegen dan de mogelijkheid van boeren en tuinders om dicht bij de huisvesting met zwaar gif te kunnen spuiten. Later in de bodemzaak zal de Raad van State definitief een knoop over de huisvesting aan de Roodbeenweg vellen. Dit zomerseizoen en najaar hebben de migranten in ieder geval nog een dak boven hun hoofd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel