Na vastentijd ramadan breekt het feest los, 'Wel een dubbel gevoel'

LELYSTAD • Wo 10 april 2024 | 15:20 • Woensdag 10 april 2024 | 15:20

Het einde van de ramadan is voor moslims sinds het ochtendgebed op woensdagochtend aangebroken. De vastenperiode is voorbij en dat wordt gevierd met het Suikerfeest, of door moslims zelf liever het ramadanfeest genoemd. De start daarvan is in de moskee.

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens zo'n feest? We namen woensdag een kijkje bij de Turkse Osmanli moskee aan de Zuiderzeelaan in Lelystad. Het is er druk. Er staan door de hele straat auto's geparkeerd en van verschillende kanten komen mannen en jongens naar de moskee gelopen.

Sommigen van hen hebben een lang gewaad aan, anderen zijn in pak of hebben een spijkerbroek met overhemd aan.

We worden vriendelijk begroet bij de voordeur en begeleid naar binnen. Bij binnenkomst valt op hoe druk het is, overal zitten of staan mannen in de gang en de grond is bezaaid met schoenen. Het uitdoen van de schoenen is een teken van respect.

Toespraak
Terwijl we over mensen heen stappen komen we in de gebedsruimte terecht. Er wordt een toespraak gegeven in het Turks door de imam die een wit gewaad draagt.

"De imam feliciteerde ons eerst met deze mooie feestdag", vertelt de voorzitter van de moskee Hilmi Kozan later. "En dat we erop hopen dat er vrede in de wereld komt, dat iedereen zich veilig en vrij voelt in de wereld."

Eerst wordt er gezongen, de imam draagt iets voor en het publiek reageert met allahu akbar. Hij staat op een soort versierde trap in de hoek van de ruimte. Dan is het tijd voor het gebed.

Voor het gebed worden de handen naar de oren gebracht. Een gebaar waarmee wordt aangegeven dat je het wereldse achter je laat. "Zodat je je volledig kan concentreren op het gebed."

Neerknielen
Terwijl de imam voordragen, wordt er eerst een keer gebogen door de aanwezigen en dan wordt er geknield. Daarna wordt er nog meer gezongen. Al die tijd zitten de aanwezigen op hun knieën, jong en oud.

Ramadan is volgens Hilmi vooral ook een tijd om niet aan jezelf te denken, om niet individualistisch te zijn. "Ramadan is een heilige maand voor ons. We leven dan ook extra mee met arme mensen en mensen die het moeilijk hebben. Daarom geeft dit ramadanfeest ons ook een dubbel gevoel, vanwege de situatie in Gaza Palestina. Dat raakt ons allemaal." Er wordt gebeden voor de slachtoffers en geld ingezameld.

Eid Mubarak
Na de samenkomst zijn er allemaal lekkernijen zoals baklava. Iedereen is in een opgetogen stemming. Als ze allemaal weer de juiste schoenen gevonden hebben, zegt men elkaar gedag en gaat het feest thuis verder met de familie.

Ze wensen elkaar Eid Mubarak; fijn suikerfeest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel