De Stadsboerderij Almere zoekt geld om kavel te kopen

ALMERE • Di 2 april 2024 | 7:30 • Dinsdag 2 april 2024 | 7:30

De Stadsboerderij in Almere wil een stuk landbouwgrond kopen, maar moet nog 1,5 miljoen euro zien te financieren. Het biodynamisch bedrijf doet daarom een oproep aan investeerders via Facebook.

Het gaat om een nieuw stuk grond dichtbij de locatie van Stadsboerderij Vliervelden in Oosterwold. De akker is 15 hectare groot en kost 2,5 miljoen euro. Het bedrijf kan zelf 1 miljoen inleggen, maar zoekt voor het overige bedrag financiering van donateurs of investeerders.

Toekomst verzekeren
"Helaas raken we steeds meer landbouwgrond kwijt, doordat Almere nu eenmaal groeit. Dat is een bedreiging voor het voortbestaan van De Stadsboerderij", zo luidt de oproep. Het bedrijf wil graag de kavel hebben om er zeker van te zijn over genoeg grond te beschikken.

Bankfinanciering is geen optie vanwege de hoge rente, aldus Tom Saat van de Stadsboerderij. "Dan moet je wel heel intensief boeren." En dat wil het bedrijf niet. Op De Stadsboerderij is naast landbouw ook educatie, zorg en onderzoek te vinden. De initiatiefnemers betrekken stadsbewoners bij het boerenwerk om hen bewust te maken van de waarde van de aarde.

Hoewel dit de eerste keer is dat het bedrijf op deze manier financiering regelt, is Saat ervan overtuigd dat het zal lukken. Dan wordt de grond gekocht en omgezet naar biodynamische landbouwgrond. Dat betekent onder meer dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en dat er organische mest wordt gebruikt in plaats van kunstmest.

Inleg vanaf 25.000 euro
Belangstellenden kunnen certificaten vanaf 25.000 euro aanschaffen tegen anderhalve procent rente. Saat geeft toe dat er investeringen zijn die een stuk aantrekkelijker zijn, maar zegt hij: "Deze investering draagt bij aan de wereld een stukje mooier maken". Voor 15 mei moet het geld bij elkaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel