'Mobiele flitspalen zorgen voor veiliger wegen en minder snelheidsovertredingen'

FLEVOLAND • Vr 29 maart 2024 | 6:00 • Vrijdag 29 maart 2024 | 6:00

Dankzij de inzet van flexflitsers is het aantal snelheidsovertredingen in Flevoland het afgelopen jaar afgenomen. Daarmee is ook de verkeersveiligheid door de mobiele flitspalen verbeterd. Dat concludeert het Openbaar Ministerie.

"Het succes zit erin dat de paal steeds op andere locaties staat," zegt Fleur Visée van de verkeersafdeling van het Openbaar Ministerie. "Mensen weten wel dat er op locaties een flexflitser kan staan, maar ze weten niet wanneer die daar staat."

De flexflitsers rouleren om de twee maanden op zes verschillende locaties in Flevoland. De flitspalen controleren 24 uur per dag de snelheid van weggebruikers.

Nieuw wapen
De mobiele flitspaal is een relatief nieuw wapen in de strijd tegen te snel rijden en wordt nu een jaar ingezet in onze provincie. In tegenstelling tot mobiele radars, die vaak enkele uren op één locatie staan en vaste flitspalen, die permanent op één plek staan, biedt de flexflitser meer flexibiliteit.

De paal staat twee maanden lang op één locatie, waardoor weggebruikers zich langere tijd bewust zijn van de snelheidslimiet. De flitser werkt dag en nacht, waardoor overtreders op elk moment van de dag beboet kunnen worden.

110.00 boetes
In totaal zijn er vorig jaar 110.00 boetes uitgeschreven voor snelheidsovertredingen in Flevoland. Daarvan registreerden de flexflitsers 40.000 overtredingen. Dat blijkt uit jaarcijfers over 2023 van het Centraal Justitieel Incassobureau.

De roulerende locaties van de flexflitsers zijn:
* Larserdreef (Lelystad)
* N309 Dronterweg (Dronten)
* N331 Vollenhoverweg (Marknesse)
* N352 Zuiderringweg (Kraggenburg)
* N352 Schokkerringweg (Schokland)
* N701 Oostvaardersdijk (Almere)

Verkeersveiligheid
Het doel van de flexflitsers is om de verkeersveiligheid te verhogen. "Snelheidsovertredingen zijn nog steeds een grote oorzaak van verkeersongevallen," aldus Visée. "Door de inzet van flexflitsers kan de pakkans worden vergroot."

Visée wijst op een onderzoek waaruit blijkt dat het verkeersgedrag van mensen het meest verandert met snelheidscontroles. Het argument dat de flitsers vooral inkomsten voor de staatskas moeten opleveren, wijst ze naar het rijk der fabelen. Daarvoor neemt ze de Larserdreef in Lelystad als voorbeeld.

Dat is één van de zes locaties waar af en toe een flexflitser staat en daar werden vorig jaar zo’n 1600 overtredingen geregistreerd. Dat staat in groot contrast met de flexflits-locatie op de Schokkerringweg bij Schokland. Daar werden ruim 10.000 snelheidsovertredingen vastgelegd.

"Uiteindelijk is het ook een succes als mensen zich wel aan de snelheid houden, want daarvoor plaatsen we die flexflitspalen. Dus het feit dat er maar 1500 verkeersovertredingen plaatsvinden, dat betekent dat de paal of werkt of dat mensen zich aan de regels houden en uiteindelijk is dat het allerbelangrijkste, omdat het zo de verkeersveiligheid ten goede komt."

De flexflitsers lijken ook een blijvend effect te hebben op de snelheid van automobilisten. "We zien dat de gemiddelde snelheid lager ligt na het weghalen van de mobiele flitser," aldus Visée. "Dat is goed nieuws, want het betekent dat mensen zich bewuster worden van hun snelheid."

Toekomst
Naast de flexflitsers, komt er eind volgend jaar ook een 'focusflitser'. Deze mobiele flitser kan overtredingen achter het stuur vastleggen, zoals niet-handsfree bellen of appen.

Op termijn worden er ook flitspalen vervangen en verplaatst. Er komen ook nieuwe (flex)flitsers bij. Het is nog niet precies bekend wanneer dit in Flevoland gaat gebeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel