Drinkwatertekort: stop op grote wateraansluiting voor bedrijven in NOP en Urk
De grond voor de eerste fase van het nieuwe bedrijventerrein Port of Urk is dit jaar bouwrijp gemaakt. Maar (visverwerkende) bedrijven die zich hier binnenkort hopen te vestigen, moeten rekening houden met een probleem. Ze kunnen geen drinkwateraansluiting krijgen voor grootverbruik. Er is namelijk een stop voor de komende jaren voor Noordoostpolder en Urk.
Waterbedrijf Vitens zegt dat de vraag naar drinkwater toeneemt, zeker ook de komende jaren. De hoeveelheid drinkwater die Vitens op dit moment mag maken, is niet voldoende om aan die toenemende vraag te voldoen.
Woningen gaan voor
Vitens heeft een leveringsplicht voor woningen. Drinkwater voor huishoudelijk gebruik heeft daarom prioriteit. Een glaasje water drinken, handen wassen, de wc doortrekken; dat moet blijven kunnen. Daarvoor kunnen ook bedrijven een kleine aansluiting krijgen, maar méér water krijgen ze niet. Juist op Urk wordt er in de visverwerkende industrie veel drinkwater gebruikt bij bedrijfsprocessen, zoals bijvoorbeeld het schoonmaken van vis. Hier een grote aansluiting voor krijgen kan dus voorlopig niet meer. Terwijl er juist op Port of Urk veel ruimte is gereserveerd voor (nieuwe) bedrijven in de visindustrie.
Buffertank kan oplossing zijn
Ook bestaande visbedrijven zoals Visscher Seafood hebben te maken met de leveringsproblemen bij waterbedrijf Vitens. Als er te weinig water is, komt er minder uit de leidingen. Daarom heeft het bedrijf een buffertank geplaatst. Op momenten dat niet al het water van de aansluiting gebruikt wordt, komt dit in grote tanks terecht. Dit water kan dan ingezet worden als er minder waterdruk is. Bijvoorbeeld op hete zomerdagen.
Deze oplossing betekent wel een flinke investering voor ondernemers. Een buffertank kost zo'n twintigduizend euro en daarnaast moet er ook een onthardingsinstallatie komen en het nodige leidingwerk. Maar volgens Pieter Korf van Visscher Seafood is het noodzakelijk, want niet door kunnen werken is duurder. Meer drinkwater uit de grond
Het drinkwater voor Urk en Noordoostpolder komt nu uit bronnen in Overijssel. Vitens hoopt daar in de toekomst meer water te mogen oppompen. Maar daarvoor moeten vergunningen worden verruimd en dat is een heel lang proces waarbij veel verschillende belangen spelen.
Drinkwater uit Ketelmeer optie?
Er wordt ook gekeken naar andere oplossingen. Vitens maakt op dit moment alleen drinkwater van grondwater. Er wordt nu bekeken of er ook drinkwater gemaakt kan worden van oppervlaktewater, zoals uit het Ketelmeer. Het maken van drinkwater uit het Ketelmeer is wel ingewikkelder en duurder.
Grondwater is namelijk relatief schoon water. Oppervlaktewater is meer vervuild en het proces om er drinkwater van te maken is daardoor ook kostbaarder. Toch wordt er serieus gekeken naar deze oplossing. Maar voordat dit extra water oplevert voor Urk en Noordoostpolder zijn we acht tot tien jaar verder, zegt Vitens.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Mogelijk nieuw distributiecentrum met een oppervlakte van tien voetbalvelden in Almere
ALMERE • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberEr komt mogelijk een extra distributiecentrum op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere. Het college vraagt de raad om in te stemmen met de plannen hiervoor. Het gaat om het bedrijf Intospace B.V. da...
-
Nieuwsoverzicht 22/11 | Erfgoedcentrum Batavialand wordt fors duurder • Nieuwe campus hogeschool heeft groot stroomprobleem
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Nieuwbouw Batavialand laat op zich w...
-
Bijeenkomst voor Surinamers zonder Nederlands paspoort: ze kunnen verblijfsvergunning aanvragen
ALMERE • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberIn Almere zijn vrijdagmiddag 25 Surinaamse Nederlanders naar een informatiebijeenkomst gekomen over verblijfsvergunningen. Tien daarvan hadden ooit een Nederlands paspoort toen ze in Suriname woonden,...