Deze bacterie zorgt ervoor dat je de lente écht kunt ruiken
"Het is heerlijk buiten, daar word je vrolijk van!" Zomaar een uitspraak van een bezoeker van Natuurpark Lelystad. Nu het buiten wat warmer is, de zon vaker schijnt en de natuur z'n eerste bloeifases laat zien, trekken mensen eropuit om van de natuur te genieten.
Veel mensen zijn in deze tijd van het jaar een stuk vrolijker en opgewekter. En dat komt voornamelijk door de kenmerkende lentegeur. Misschien heb je het al geroken. Waar komt die geur nou eigenlijk vandaan?
We vragen het aan Inger Leemans van de Universiteit van Amsterdam. Zij is hoogleraar cultuurgeschiedenis en heeft zich verdiept in de materie.
Na de winter komt in de lente weer van alles op gang: "De lente heeft een heel geurig palet. En dat ligt natuurlijk aan de bloesems die opengaan. De bloemen, de narcissen, de krokussen die we nu allemaal ruiken. Maar ook heel belangrijk is grond en vooral geosmine, een frisse heerlijke geur."
Bacteriën aan het werk
Geosmine is een organische verbinding die gemaakt wordt door de bacterie streptomyces in de grond en die het liefst leeft in de buurt van vochtig rottend materiaal. De naam van de stof is afgeleid van de Griekse woorden voor aarde en geur. "Geosmine is echt de geur van grond die opengaat", aldus Leemans. Volgens haar is de geur van de lente te vergelijken met een parfum, waar ook verschillende stoffen zijn verwerkt: "Met basisnoten en topnoten. In die topnoten zitten de bloesems, waar sommige mensen ook allergisch voor zijn. En in die basisnoten, daar zit die bodemlucht."
Lage geurdrempel
Er is ook maar weinig geosmine nodig om het waar te nemen. De hoogleraar zegt daarover: "Wij als mensen kunnen dat stofje beter ruiken dan haaien bloed." De stof heeft een bijzonder lage geurdrempel. We kunnen het al ruiken als in een miljard deeltjes lucht één deeltje geosmine zit.
"We ruiken het niet alleen. Het lichaam reageert daar vaak ook op. Vaak met een goed en prettig gevoel. Het lijkt als het ware op een oerinstinct."
Het is volgens Leermans een soort waarschuwingssignaal: "Daar zit water in de grond en daar is het vruchtbaar". Het is iets waar mensen door getriggerd worden.
Emotionele brein gaat aan"Je ziet het aan de mensen, ze zijn vrolijk, ze lachen, dat merk je duidelijk", zegt een wandelaar in Natuurpark Lelystad. De lente heeft volgens hoogleraar Inge Leermans zeker invloed op de gemoedstoestand van iemand.
"Ruiken heeft een directe verbinding met je emotie". Als je ruikt dan gaat die informatie via je neus binnen naar het emotionele brein. "Mensen kunnen heel gelukkig worden van geuren". Vooral in deze tijd van het jaar wanneer de bacteriën in de grond behoorlijk wat geosmine aanmaken.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Bouw van grote batterijopslag in Dronten begonnen
DRONTEN • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe bouw voor het grootschalige batterijpark, Dronter Energie Opslag (DEO) bij het Olsterpad in het buitengebied van Dronten, is van start gegaan. Wethouder Hillebregt-de Valk, gedeputeerde Hofstra en...
-
Transformatie op komst voor voormalige kerk: appartementen in gebouw, huizen eromheen
RUTTEN • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberIn de voormalige katholieke kerk in Rutten moeten 12 tot 14 appartementen komen. Dat laat Estate & Partners weten. De projectontwikkelaar wil ook vier woningen achter het kerkgebouw neerzetten en het...
-
Truckeroptocht voor verstandelijk beperkten wint prijs voor inclusieve samenleving
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberTruckrun De Joon wint dit jaar de Ed Luzaprijs. Dat is een prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor een meer inclusieve samenleving. Truckrun De Joon is e...