Drontenaren niet te spreken over bijeenkomst van gemeente: 'Ik ben boos en teleurgesteld'
Inwoners van Dronten die naar de Meerpaal waren gekomen dinsdagavond om meer te horen over de huisvesting van arbeidsmigranten, waren niet te spreken over de aanpak van de bijeenkomst.
In plaats van een centrale vergadering waarbij iedereen kon horen wat de inbreng was, werden de belangstellenden in kleine groepjes naar een kamertje geleid waar ze vragen mochten stellen aan een ambtenaar.
De gemeente Dronten moet een inhaalslag maken als het gaat om de huisvesting van arbeidsmigranten. Op een aantal locaties wil de gemeente de komende jaren ruim duizend woonplekken laten bouwen.
Diana Kemperman wilde informatie maar kreeg die naar eigen zeggen niet: "Ik ben boos en teleurgesteld. We worden in een apart kamertje gezet om zogenaamd antwoorden te krijgen, maar die krijgen we niet."
Halfbakken antwoorden
Hetzelfde gevoel heeft Bram Burggraaf die als omwonende van een van de locaties naar de Meerpaal kwam: "We krijgen eigenlijk wat halfbakken antwoorden. We hebben het gevoel dat we niet geheel serieus worden genomen als direct betrokken en omwonenden."
Voor de informatiebijeenkomst hadden zich ruim 50 personen gemeld. De gesprekken met de ambtenaren waren op de derde etage. Wie een nummertje had gekregen werd opgeroepen om te komen. "Verdeel en heerstactiek"
Bram Burggraaf had er geen goed gevoel over en vermoedde kwade opzet: "De mensen worden in heel kleine groepjes geplaatst. Ze worden uit elkaar gespeeld. Er wordt hier verdeel en heerstactiek bedreven."
Volgens een woordvoerder van de gemeente is voor deze opzet gekozen om te voorkomen dat enkelen het hoogste woord voeren en alleen maar aan het woord zijn. Door de avond zo in te richten krijgt iedereen de gelegenheid zijn of haar zegje te doen.
Graag wilden Kemperman en Burggraaf horen wat de arbeidsmigranten te wachten staat. Kemperman is bang dat ze worden opgehokt, omdat er toch niets anders voor ze is.
Burggraaf wil heel graag weten wat het gaat betekenen voor de omgeving van de huisvesting, maar zei daar onvoldoende antwoorden op te hebben gekregen. Geen politici aanwezig
Ook de afwezigheid van politici heeft de deelnemers van de informatieavond bevreemd. Zij hadden de raadsleden graag vragen willen stellen. Zeker na de besloten vergadering van de gemeenteraad vorige week over de vastgoeddeal tussen de gemeente en ondernemersfamilie De Regt.
De familie bezit meerdere huizen in Dronten-Noord waar studenten in wonen. Deze zouden voor overlast zorgen en moeten daar weg. De huizen worden op termijn weer geschikt gemaakt voor gezinnen. De inkomsten die de familie De Regt daardoor derft worden weer goedgemaakt door de bouw van units waar 600 arbeidsmigranten kunnen wonen.
Diana Kemperman zegt daarover: "Hoe is dit mogelijk in Nederland dat er in achterkamertjes politiek iets besloten wordt en wat ons door de strot geduwd wordt."
Studenten willen gehoord worden
De aanwezige studenten hebben ook geen goed woord over de gang van zaken. Zij worden naar eigen zeggen niet meegenomen in de gesprekken terwijl er nu al voor hen een gebrek aan woonruimte is.
Erwin Oostdam van Studentenorganisatie USRA wil gehoord worden: "Wij zijn zeker niet tegen arbeidsmigranten. Het grootste aandeel van ons is zelf werkzaam in de agrarische sector waar we arbeidsmigranten nodig hebben. Alleen, waarom worden er studentenhuizen weggestreept tegen arbeidsmigranten-plekken?"
De aanwezige pers mocht geen vragen stellen aan de ambtenaren. De gemeente gaat de input gebruiken om algemene antwoorden te geven op de vragen die gesteld zijn.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Heeft Almere geleerd van Omniworld-debacle? 'Floriade-verhoren déja-vu'
ALMERE • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe openbare verhoren in het Floriade-onderzoek hebben oud-raadslid Ruud Pet "echt een déja-vu" bezorgd. Hij zag tot zijn verbijstering dat weer dezelfde missers boven water kwamen als twintig jaar gel...
-
Slachtoffer seksueel geweld: 'Ik werd niet geloofd'
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 november"Dan word je opeens aangeklampt. Wat fijn dat jullie hier aandacht voor vragen. Ik heb het nooit durven zeggen, maar ook mij is verkrachting overkomen. Ik kon er nergens mee heen. Ik werd niet geloofd...
-
Mogelijk nieuw distributiecentrum met een oppervlakte van tien voetbalvelden in Almere
ALMERE • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberEr komt mogelijk een extra distributiecentrum op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere. Het college vraagt de raad om in te stemmen met de plannen hiervoor. Het gaat om het bedrijf Intospace B.V. da...