Meer Flevolandse scholen zetten ontbijt of lunch op tafel: 'Gestegen kosten voor ouders zijn de oorzaak'

FLEVOLAND • Zo 17 maart 2024 | 20:00 • Zondag 17 maart 2024 | 20:00

Steeds meer scholen in Flevoland maken gebruik van het project 'Schoolmaaltijden'. Dat zegt het Jeugdeducatiefonds. Vorig jaar zetten 47 scholen in de provincie een ontbijt of lunch via het fonds op tafel, dat zijn er inmiddels 69. Dat komt omdat steeds meer gezinnen stijgende kosten niet kunnen opbrengen, aldus de organisatie.

Eén van de deelnemende scholen in Flevoland is basisschool De Brink in Lelystad. Daar staat sinds mei vorig jaar elke vrijdag een lunch op tafel. Schooldirecteur Chequita Kramer-Winter is enthousiast over de schoolmaaltijd. Zij ervaart dat de kinderen zich prettiger voelen na de lunch. Het levert geen hongerige blikken meer op en er is genoeg energie om te leren, zegt de directeur.

Minder stigma dan de boodschappenkaart
Het maaltijdenproject is bedoeld voor scholen met minimaal 30 procent aan leerlingen uit gezinnen met een laag inkomen. De instellingen schieten de kosten voor een ontbijt of lunch voor en kunnen die achteraf declareren bij het Jeugdeducatiefonds. Het fonds geeft maximaal 9 euro per kind per dag.

Een andere optie is een boodschappenkaart om producten van te kopen. Dan is er 11,50 euro per kind per dag beschikbaar, bij het Rode Kruis. Toch kiest twee derde van de scholen voor de maaltijd, zegt het Jeugdeducatiefonds. De boodschappenkaart blijkt namelijk een drempel voor ouders te zijn omdat je die cheque zelf moet aanvragen, aldus een woordvoerder.

'Niemand valt buiten de boot'
Kramer-Winter zegt dat op De Brink is gekozen voor een lunch zodat niemand buiten de boot valt. Volgens haar is er namelijk veel 'stille armoede' op de school in de Boswijk. Elke dag stonden al fruit en sapjes op tafel, de lunch kwam er vervolgens bij.

Leerlingen van groep 8 smeren de broodjes die ze vervolgens langs de andere klassen brengen. Ook gaan er eieren en schaaltjes met groente langs de klassen.

Met het beschikbare budget deelt de school rond de zomer en kerst ook een pakket met boodschappen uit. De Brink wil het project nu verder uitbreiden. Zo wordt gedacht aan een vrijwillige 'schoolkok'.

"Dan kan je het breder doortrekken omdat die met de kinderen gaat koken. Dan pak je het rekenen en de taal er ook bij." Ook is het idee om een leerkracht een les te laten geven over gezonde voeding.

Onbekend
'Schoolmaaltijden' bestaat nog maar een jaar. Daarom blijken landelijk gezien 700 scholen nog niet bekend met het project, zegt het Jeugdeducatiefonds. Daarom sturen het fonds en het Rode Kruis de komende tijd een brief naar scholen die in aanmerking komen voor 'Schoolmaaltijden'.

Het Jeugdeducatiefonds zegt de 69 deelnemende scholen in Flevoland niet te willen uitsplitsen naar gemeenten vanwege privacyoverwegingen. Ook is niet duidelijk welke scholen in de provincie nog in aanmerking komen voor het project om dezelfde redenen. Een school kan via het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs zien of minimaal 30 procent van de leerlingen uit gezinnen met een laag inkomen komt. Vervolgens is dit bewijs te tonen om in aanmerking te komen voor het project.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel