Een jaar BBB in Flevoland: welk beleid heeft de partij weten te veranderen?
Een jaar na de grote verkiezingswinst voor de BBB in Provinciale Staten heeft de BoerBurgerBeweging in Flevoland nog maar beperkt haar stempel op het beleid gedrukt. Dat geldt ook voor de PVV, die voor het eerst in het dagelijks bestuur van de provincie zit.
Vandaag is het een jaar geleden sinds de provinciale verkiezingen. De BBB kwam uit het niets met tien zetels in Provinciale Staten en stootte de VVD van de troon als grootste partij.
In juni werd een nieuw college van Gedeputeerde Staten geïnstalleerd van BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP. De BBB leverde twee gedeputeerden, maar één van hen (Jurie van den Berg) diende al begin oktober zijn ontslag in na kritiek uit Provinciale Staten op zijn functioneren en dossierkennis. In januari maakte de BBB bekend dat Van den Berg voorlopig niet wordt vervangen, zodat de partij met Jan Klopman nog maar één gedeputeerde heeft. Het boerenstempel van de BBB
De BBB in Flevoland is sterk agrarisch gekleurd. Dat zie je deels terug in het coalitieakkoord, dat zich uitspreekt voor een sterke landbouwsector en behoud van voldoende agrarische grond. Het standpunt dat boeren absoluut niet gedwongen uitgekocht mogen worden, heeft de partij verzilverd in het coalitieakkoord. Al bevat dat akkoord ook veel beleid, dat van het vorige college wordt voortgezet of overeenkomt met dat van andere partijen. Dat maakt het BBB-stempel beperkt.
De BBB-fractie van tien leden in Provinciale Staten bestaat voor de helft uit mensen met een relatie tot de landbouw en visserij. De fractie spreekt zich vooral uit over deze onderwerpen. Zoals bij de discussies over het Flevolands Programma Landelijk Gebied, een subsidieregeling voor duurzame landbouw, of het zogeheten Ruimtelijk Voorstel over de toekomstige inrichting van Flevoland. Steeds is de BBB-inzet: de (reguliere) landbouw moet mogelijk blijven en niet ondergeschikt raken aan andere plannen.
Fractievoorzitter Anja Keuter is trots op wat de BBB in een jaar heeft bereikt, zoals een Europese duurzaamheidssubsidie (ecoregeling) voor boeren en de tegemoetkoming in de energiekosten voor bedrijven in het buitengebied. Die waren eerst uitgesloten van de subsidie. Ook benoemt Keuter de verdubbeling van een wettelijke regeling voor IJsselmeervissers tot vier jaar en de aandacht voor maritiem onderwijs in het Ruimtelijk Voorstel en aandacht voor een tunnel onder het Ketelmeer voor de Lelylijn.
"Zoals je ziet is het divers wat we voor elkaar hebben gekregen. Het is te gemakkelijk gedacht dat we alleen een boerenpartij zijn," aldus Keuter.
De kwestie rond Jurie van den Berg zorgde in november wel even voor spanning tussen de BBB en andere partijen, maar dat schijnt te zijn uitgepraat. Binnen de coalitie heeft het volgens Keuter geen gevolgen gehad. PVV voor het eerst in coalitie
Twaalf jaar nadat de PVV in Flevoland voor het eerst meedeed aan de verkiezingen voor Provinciale Staten, bemachtigde de beweging van Geert Wilders in 2023 een plek in het dagelijks bestuur. Al die jaren voerde Chris Jansen als Statenlid en later fractievoorzitter stevig oppositie, waarbij hij stevige uitspraken en typische PVV-standpunten niet schuwde.
Sinds juni is Jansen gedeputeerde met als belangrijkste portefeuille economische zaken. Zoals Jansen al voor zijn installatie benadrukte: hij is er voor alle Flevolanders. En dus onthoudt hij zich in het openbaar van partijstandpunten.
Wel kan Chris Jansen binnen de coalitie aan de slag met de versterking van het economische beleid en beter onderwijs, wat in de verkiezingen PVV-speerpunten waren. De partij is trots dat dit in het coalitieakkoord is gekomen. Dat geldt in mildere bewoordingen ook voor het standpunt dat er voor opvang van kansarme asielzoekers geen plaats is in Flevoland.
Toch valt op dat de PVV de afgelopen maanden in Provinciale Staten weinig zichtbaar is. Het terugtreden van Willem Boutkan als fractievoorzitter, omdat hij Kamerlid is geworden, is duidelijk merkbaar. Diverse vergaderingen zijn voorbij gegaan, zonder dat de PVV zich in de discussie mengde. Dat was ondenkbaar in de tijd dat de partij nog oppositie voerde. Zorgen ChristenUnie verstomd
Het toetreden van de PVV tot het college was een jaar terug voor de ChristenUnie bijna een rode lijn. Veel leden en zelfs landelijke kopstukken spraken zich uit tegen samenwerking met de PVV vanwege de extreme standpunten. CU-gedeputeerde Harold Hofstra verdedigde zich toen tegen de kritiek door te wijzen op de goede samenwerking met de PVV. Dat standpunt heeft Hofstra nog steeds, waarbij hij wijst op de goede verstandhouding met Chris Jansen.
Binnen de fractie en ChristenUnie-achterban zijn de zorgen over samenwerking met de PVV na een jaar geleidelijk verstomd. "Ik ben het eens met Hofstra. We zien dat het college goed op elkaar is ingespeeld, er is sprake van teamwork," zegt fractievoorzitter Ria Visser-Kapitein.
Over de zorgen van een jaar terug zegt Visser: "We horen er weinig meer over van de achterban. De leden die destijds kritisch waren zijn dat nog steeds wel, maar binnen de partij is er geen discussie." Hierbij speelt mee dat er ook geen aanleiding is geweest om de verhoudingen tussen ChristenUnie en PVV op de proef te stellen.
Niet op haar kop
Dat de BBB en PVV sinds een jaar meebesturen, heeft de politiek in Flevoland niet op haar kop gezet. Er zijn zeker verschillen met de vorige coalitie met PvdA en CDA, maar op veel onderwerpen is er sprake van voortzetting van beleid.
Provinciale Staten is na een jaar nog steeds bezig met inwerken, zodat we nog geen diepgaande politieke discussies hebben gezien. Dat de collegepartijen de gelederen goed weten te sluiten, speelt hierin zeker mee.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Cameratoezicht bij boksschool Almere Buiten na schietincidenten en explosie
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariIn de omgeving van een boksschool aan de Bakkenzuigerstraat in Almere Buiten komen camera's te staan. Dat heeft burgemeester Hein van der Loo besloten. Aanleiding voor het cameratoezicht zijn twee schietincidenten...
-
Almeerder (23) vuurde minstens tien keer op huis Alphen, verdacht van poging moord
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariMinstens tien kogels vuurde Almeerder Ruben B. vorig jaar oktober volgens het Openbaar Ministerie af op een woning in Alphen aan den Rijn. Dat gebeurde met een AK74, een automatisch wapen dat oorspronkelijk...
-
Taxichauffeur Lelystad mishandeld tijdens beroving in de nacht
LELYSTAD • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariEen taxichauffeur in Lelystad is in de nacht van maandag op dinsdag door meerdere overvallers mishandeld. Dat meldt de politie. Om 00.50 uur kreeg de chauffeur het verzoek om iemand op te halen in de...