Flevolandse economie 10 procent gegroeid, 'nergens zoveel nieuwe distributiecentra'

FLEVOLAND • Do 14 maart 2024 | 14:57 • Donderdag 14 maart 2024 | 14:57

De economie groeide in Flevoland in 2023 gemiddeld 10 procent ten opzichte van 2019. Dat was het laatste jaar voordat de coronacrisis uitbrak. Die sterke groei verbaast Femke Rientsma, voorzitter van Economic Board Flevoland, niets. "Het is een organische ontwikkeling."

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de regio Flevoland-Midden in 2023 met ruim 12 procent groeide ten opzichte van 2019. Daarmee behoort deze regio bestaande uit Lelystad, Dronten en Zeewolde tot de top 3 van Nederland. Alleen in Zuidoost-Brabant en Zuidoost-Utrecht groeide de economie sneller.

Distributiecentra
In de regio 'Flevoland-Midden' levert de handel hiervoor de grootste bijdrage, stelt het CBS. Femke Rientsma kan zich daar wel in vinden. "Nergens in Nederland zijn er de afgelopen jaren zoveel nieuwe distributiecentra bijgekomen als hier", zegt ze. Dat had te maken met de fysieke ruimte die hier is. "En met die centra komt er veel handel naar de regio."

Daarnaast speelt ook de aanzuigende werking van Lelystad Airport een rol, gaat ze verder. "Doordat het vliegveld zou opengaan, zijn hier veel ondernemers heen gekomen."

Inmiddels is bekend dat de Tweede Kamer het vliegveld niet wil uitbreiden voor commerciële luchtvaart. Rientsma vreest dat de komende jaren te gaan merken in de economische groeicijfers.

Ook toename in andere regio's
Uit de CBS-cijfers blijkt dat ook de regio's Almere (10,4 procent) en Urk/Noordoostpolder (9 procent) de afgelopen vier jaar hard groeide.

"Flevoland is een relatief jonge provincie waarbinnen veel mogelijk is", vertelt Rientsma. "In de hele provincie groeien de inwonersaantallen en is er ruimte."

Ook de zorgsector speelt een belangrijke rol in de groei. "Flevoland vergrijst. Daarmee komt er ook meer ouderenzorg en verpleging naar ons toe." Volgens Rientsma was de zorgsector in de provincie vroeger juist ondervertegenwoordigd. Op Urk speelt de maritieme sector een grote rol.

Minder werkloosheid
De sterke economische groei hangt sterk samen met de toename van de werkgelegenheid. Het aantal banen groeide vorig jaar met bijna 8 procent naar ruim 213.000. De meeste nieuwe banen kwamen erbij in de eerder genoemde sectoren: handel en zorg.

Vorig jaar nam het aantal banen in Flevoland met 8000 toe, de sterkste groei sinds 2008. Het aantal WW-uitkeringen ligt ondanks een kleine stijging in 2023, nog altijd 30 procent lager dan eind 2019. Rientsma: "Flevolanders die voorheen een uitkering hadden, werken nu steeds vaker in de eigen regio."

Dat is ook een belangrijke ontwikkeling, besluit ze. "Historisch gezien is Flevoland een forenzenprovincie. Inwoners werkten vaker in andere provincies. Nu meer mensen in de eigen regio werken, trekken vervolgens ook meer bedrijven hierheen. Dat is een organische ontwikkeling."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel