Laatste duobak-vuilniswagen van Almere krijgt plekje in MEC Museum

DRONTEN • Di 12 maart 2024 | 19:00 • Dinsdag 12 maart 2024 | 19:00

Zeventien jaar lang heeft hij zijn stinkende best gedaan: de laatste duo-vuilniswagen van de gemeente Almere. Voorheen kon met deze wagens GFT- en restafval in één bak tegelijk worden opgehaald. Nu krijgt hij zijn eigen plekje in het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten.

De eigenaar van het MEC museum, Dop Huisman, staat geduldig te wachten op zijn nieuwste aanwinst. ''De wagen haalde zo'n 12.000 vuilnisbakken per dag op.''

Weg met de duobak
In 2021 heeft de gemeente Almere besloten om te stoppen met het gebruik van de duobak. In deze bak konden twee soorten afval gescheiden worden opgeslagen. In de één ging groenten-, fruit- en tuinafval. Het andere vak was voor restafval.


De reden voor de gemeente om de duo-vuilniswagens weg te doen is omdat de ze oud zijn en dus vaak gerepareerd moeten worden. Daarnaast worden de wagens niet meer gemaakt. Bovendien moet het met aparte containers een stuk gemakkelijker zijn om gft en restafval te scheiden.

Veel onderhoud
Bij de overhandiging van de wagen aan het museum waren ook enkele monteurs aanwezig, zoals Mark Kapelle. Voor hem is het een bijzonder afscheid, al is hij ook blij dat hij niet meer aan de wagen hoeft te sleutelen: ''Het onderhoud was enorm. Soms viel de wagen stil en waren er noodreparaties nodig.''

Nu heeft de wagen, ooit gemaakt door de Nederlandse autofabrikant DAF, een nieuwe bestemming in het Mechanisch Erfgoed Centrum.

Huisman is apetrots. ''Veel van de spullen die we gebruiken krijgen een tweede leven in het buitenland en dan heb je ook geen kans meer om het in een museum te zetten. Ik ben heel blij dat hij hier staat.''

Stukje geschiedenis
Monteur Kapelle is ook blij dat de wagen zijn eigen plekje krijgt in Dronten. Na vijf jaar aan de wagen te hebben gesleuteld, heeft hij naar eigen zeggen een band opgebouwd met de vuilniswagen.

''Ik weet erg veel van deze wagen, al heeft hij mij ook veel hoofdpijn bezorgd. Nu is het stukje geschiedenis wat in het museum komt te staan. Ik ben er wel trots op.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel