Leerlingen bouwen zonne-boot en willen solarwedstrijd winnen

URK • Ma 11 maart 2024 | 18:16 • Maandag 11 maart 2024 | 18:16

Welke boot die op zonne-energie vaart gaat het snelst? Daarover wordt eind mei en begin juni gestreden op Urk tijdens de Young Solar Challenge. De boten worden in elkaar gezet door tieners en dat doen ze op school. Vijfendertig teams uit Nederland en Duitsland doen mee met deze wedstrijd. Vier daarvan komen uit Flevoland.

"Ons doel is natuurlijk wel om straks nummer 1 te worden", zegt Reindert de Boer, docent van Pieter Zandt scholengemeenschap op Urk. Hun boot is al in elkaar gezet en ligt ondersteboven in een praktijklokaal. De scholen die meedoen hebben een bouwpakket gekregen. Die bestaat uit onderdelen voor de boot en een elektromotor. De boot is vijf meter lang en anderhalve meter breed. Alle teams varen met zo'n boot, ze moeten zelf alle elektronica regelen, zoals de zonnepanelen en de accu's.

De andere scholen in Flevoland die meedoen zijn Helen Parkhurst in Almere, Emelwerda College in Emmeloord en het Berechja College op Urk. Voor alle scholen geldt dat leerlingen tot en met 17 jaar aan de boten mogen werken. Bij Pieter Zandt op Urk zijn het de leerlingen van de opleiding 'bouw wonen en interieur' (BWI) die als eerste aan de slag zijn gegaan met de boot. Ze hebben inmiddels alle onderdelen in elkaar gezet. De boot heeft daarmee vorm gekregen, maar is nog lang niet af.

Gladde boot
Eén van leerlinge die er vol passie aan werkt is Sjoerd, hij is veertien jaar en is vol trots aan het plamuren en schuren. "De onderkant moet zo glad mogelijk worden", zegt hij. Sjoerd pakt zijn gehoorbeschermers en een schuurmachine en kijkt tijdens het schuren geconcentreerd naar de plekjes die glad moeten worden. Hij weet dat er nog een andere school op Urk zo'n boot aan het maken is, maar dat doet hem niet zo veel.

Young Solar Challenge 2022

Bezig met je handen
"Je bent bezig met je handen en dat is minder theorie", zegt Sjoerd. Dat is één van de redenen waarom hij van de school aan dit project mag werken. De school heeft leerlingen uitgekozen die moeilijker met de lessen meekomen. Zij kunnen met dit project ervaring opdoen. "Ze komen voor hun gevoel wat meer in het oog", zegt docent Jacob-Jan Bos.

Niet verliezen
"Schuren was altijd al mijn ding", zegt de dertien jarige Rejaydin. Hij houdt van knutselen en steekt graag de handen uit zijn mouwen. Het wedstrijdelement speelt voor hem ook een rol. "Ik hou totaal niet van verliezen en ik ga altijd voor de winst", zegt de tiener. Naast de werkervaring die de leerlingen opdoen leren ze ook om in een team te werken. "Sjoerd doet het best goed", zegt Rejaydin. De twee zijn goed op elkaar afgestemd als het gaat om schuren en plamuren van de bodem.

Als de BWI leerlingen klaar zijn gaan andere leerlingen verder met de boot. Er moeten nog sponsoren worden gevonden, zonnepanelen worden aangeschaft en al het elektronica moet ook worden geïnstalleerd. Dat is onder meer een taak voor leerlingen van Havo en VWO. Het werven van sponsoren gaat binnenkort van start. Het monteren van de zonnepanelen, de motor en de accu's gebeurt later.

Minstens 16 jaar
De Zonne-boot kan maar door één persoon worden bestuurd. Volgens de regels moet je minstens 16 jaar zijn en minimaal 65 kilo wegen. "Als iemand te licht is, dan moet dat gewicht worden aangevuld met stukken lood", zegt docent Reindert de Boer. Een bestuurder heeft zijn school nog niet aangewezen. Sjoerd en Rejaydin missen wat dat betreft de boot. Want ze zijn daarvoor nog te jong.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel